Hlavní obsah

S příchodem amerických posil prudce vzrostlo násilí v Afghánistánu

– Kábul

Počet násilných útoků v Afghánistánu se po příchodu amerických posil zdvojnásobil. Uvedly to své páteční zprávě mezinárodní síly ISAF. Největší počet útoků byl zaznamenán minulý týden.

Článek

Ve srovnání s prvními pěti měsíci loňského roku se útoky povstalců od letošního ledna do května zvýšily o 59 procent. V témže období roku 2008 byly o 25 procent vyšší než v roce 2007.

Ve srovnání s prvními pěti měsíci loňského roku se útoky povstalců od letošního ledna do května zvýšily o 59 procent. V témže období roku 2008 byly o 25 procent vyšší než v roce 2007.

Podle statistiky ISAF počet útoků povstalců v květnu překročil podruhé od ledna 2007 hranici 1400; poprvé to bylo v srpnu 2008, uvádí zpráva. Tato čísla zahrnují útoky na americké jednotky a síly ISAF i na afghánské vojáky, policii, vládu a civilní cíle. Připisuje se to mírné zimě. A situace se nelepší.

"Minulý týden byla zaznamenána nejvyšší úroveň bezpečnostních incidentů v afghánské historii," řekl vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii generál David Petraeus.

Ve čtvrtek zahynul v Afghánistánu britský voják. V provincii Hílmand na jihu země ho zabila nastražená nálož. 

Strategie nového amerického generála

Americký generál Stanley McChrystal, který bude oblasti velet amerických jednotkám, při nástupu do funkce BBC sdělil, že klíčem úspěchu je porazit vzbouřence a zabránit tomu, aby si v Afghánistánu mohli opět vytvořit zázemí. Současně zdůraznil, že je nutné uchránit civilní obyvatelstvo jak před nepřítelem, tak „před nechtěnými konsekvencemi našich operací,“ čímž narážel na to, že častými oběťmi spojeneckého bombardování jsou afghánští civilisté včetně žen a dětí. To vzbuzuje odpor Afghánců vůči koalici a nahrává to Tálibánu. Ten zase civilisty využívá jako živé štíty.

McChrystal dodal, že se nemíní vzdát: "Budeme v tom pokračovat, dokud nedosáhneme pokroku, který chceme. Nebude to krátké.“

USA již zvýšily svoji vojenskou přítomnost v Afghánistánu na 56 000 vojáků z 32 000 koncem loňského roku. Do podzimu by mělo být ve válečné zóně podle Petraeuse 68 000 vojáků.

Analytikové varují, že nová strategie by mohla vést k prudkému nárůstu obětí za řad americké armády. Američané by se pak mohli postavit proti válce.

V Afghánistánu působí také čeští vojáci a plánuje se tam nasazení helikoptér českých ozbrojených sil. 

Výběr článků

Načítám