Hlavní obsah

Astronomové vypočetli možnost srážky Země s Venuší či Marsem

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vědci z pařížské observatoře vypočetli, že planety podobné Zemi, tedy Venuše, Země a Mars, by v budoucnu mohly zkřížit své oběžné dráhy a srazit se. Podle informací nejnovějšího vydání časopisu Nature, který citovala BBC, se tak ale nestane dříve než za miliardu let.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční soustava s planetami seřazenými na oběžných drahách: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun.

Článek

Vědci vytvořili více než 2500 simulací. V některý vyšlo, že Mars a Venuše by se se Zemí mohly srazit. Podobná kolize by byla pro život katastrofální. Planeta urazí asi 10 kilometrů za sekundu a náraz dvou těles v této rychlosti by nic nepřežilo.

Každá z planet má samozřejmě svou oběžnou dráhu. Vědci ale zjistili, že jsou v nich drobné odchylky a právě ony by během miliónů let mohly vést k tomu, že se dráhy dvou planet překříží.

V jiných simulacích zase vyšlo najevo, že se srazí Merkur a Venuše, zatímco Země se na to bude pouze "dívat." Podobná událost by se pozorovateli na modré planetě jevila jako velká světelná exploze. Dvě tělesa by se při ní spojila v jedno. Podle výpočtu vědců by kolize ani nevychýlila Zemi z její oběžné dráhy.

V další simulaci s odchylkami vyšlo, že se rudá planeta Mars přiblíží k obřímu Jupiteru.

Čtyři nejmenší a nejbližší Slunci

Všechny planety ve Sluneční soustavě obíhají v eliptických drahách, v jejichž středu je Slunce. To také svou gravitací udržuje soustavu pohromadě. Nejblíže Slunci se pohybuje nejmenší planeta soustavy Merkur. Následuje Venuše, která má podobnou velikost a také složení jako Země. Její existence byla známa stovky let před naším letopočtem. Planeta je však prozkoumaná jen málo. Život na ní kvůli vysokým teplotám a faktu, že většinu atmosféry tvoří oxid uhličitý, nepřipadá v úvahu.

Země je jedinou planetou ve Sluneční soustavě, na které je prokazatelně život. Následuje rudý Mars. Ten byl lidem znám dokonce tisíce let před Kristem. Vědci jej také nejčastěji zkoumají. Planeta má podle nich potenciál života, kdysi se na ní zřejmě nacházela voda a teploty na některých místech se mohou blížit k nule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám