Hlavní obsah

USA nechtějí režim v Severní Koreji změnit silou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zvláštní vyjednávač amerického prezidenta Baracka Obamy pro Severní Koreu Stephen Bosworth v úterý prohlásil, že Spojené státy nechtějí KLDR napadnout, ani změnit tamní režim silou. Reagoval na varování Pchjongjangu, že v případě napadení se bude bránit i za použití jaderných zbraní.

Článek

Uvedl, že Spojené státy toto daly Severní Koreji opakovaně najevo a že tvrzení Pchjongjangu, že pouze reaguje na hrozbu nebo nepřátelskou politiku ze strany Spojených států, je prostě neopodstatněné.

KLDR v úterý varovala, že pokud bude vyprovokována, použije v rámci "nemilosrdné ofenzivy" jaderné zbraně. Podle agentury AP jde o další silná slova, která zaznívají z Pchjongjangu a kterými se KLDR snaží odradit mezinárodní společenství od toho, aby ji potrestalo za jaderný test z 25 května i za vypuštění rakety dlouhého doletu. 

Jaderná krize s KLDR trvá od roku 2002
Krize se severokorejským jaderným programem naplno propukla v roce 2002, kdy se ukázalo, že KLDR porušila dohodu z roku 1994 a tajně produkovala plutonium pro jaderné zbraně, i když se výměnou za mezinárodní pomoc zavázala neprovozovat grafitové reaktory.
Šestistranné rozhovory o programu za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA byly zahájeny v roce 2003 s cílem přimět KLDR, aby se vzdala svého jaderného programu výměnou za energetickou a potravinovou pomoc. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum.
V říjnu 2006 KLDR oznámila, že provedla podzemní jaderných výbuch. O úspěšnosti testu ale USA pochybují.
Pchjongjang v roce 2007 přistoupil na to, že odstaví reaktor v Jongbjonu a zpřístupní informace o všech svých jaderných zařízeních. Výměnou za to měla Severní Korea získat energetickou pomoc v podobě miliónu tun topného oleje a výmaz z amerického seznamu zemí podporujících terorismus. V roce 2008 začala dohoda po dlouhých tahanicích platit, KLDR zlikvidovala chladící věž v Jongbjonu.
V lednu 2009 KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.V dubnu vypustila raketu dlouhého doletu a květnu provedla druhý jaderný test.

Vývoj na Korejském polostrově v posledních týdnech

5. dubna - KLDR oznámila vypuštění vesmírné družice. Podle Západu šlo o test rakety dlouhého doletu, která se i se satelitem zřítila do moře. Odpálení rakety bylo porušením rezoluce RB OSN.

14. dubna - Pchjongjang odstoupil od rozhovorů o ukončení jeho jaderného programu a oznámil, že obnoví činnost reaktoru, jehož demontáž už zahájil.

29. dubna - KLDR vyhrožuje jadernou zkouškou, neomluví-li se OSN za kritiku za vypuštění údajné vesmírné družice.

25. května - Severní Korea provedla svůj druhý jaderný test. Výbuch byl mocnější než v roce 2006. Zkoušku odsoudily světové země včetně Ruska a Číny. V týž den testuje tři rakety krátkého doletu.

27.- května - Severní Korea oznámila, že už není vázána příměřím z roku 1953 a pohrozila vojenskou akcí proti Jižní Koreji.

29. května - KLDR otestovala další raketu s doletem do zhruba 130 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám