Hlavní obsah

Atentát na luxusní hotel v Pákistánu si vyžádal 18 obětí včetně pracovníků OSN

Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar
Aktualizováno

Počet obětí úterního sebevražedného útoku na luxusní hotel v pákistánském Péšávaru stoupl ve středu ráno na 18, když byli nalezena těla tří pohřešovaných. Záchranáři už předtím vyprostili čtyři mrtvé z trosek zdiva. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje. Mezi oběťmi jsou i dva cizinci pracující pro OSN. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale připisuje se Tálibánu.

Článek

Do hotelu Pearl Continental v úterý večer vtrhli tři ozbrojení útočníci v nákladním autě. Ještě před hlavní branou začali střílet na ochranku, kterou zlikvidovali.

"Hotelovou branou vjeli dovnitř a odpálili nálož v budově," uvedl policista Liakvát Alí. Nálož vážila asi pět set kilogramů. Mohutná exploze byla vidět do vzdálenosti pěti kilometrů.

Foto: ADREES LATIF, Reuters

Záchranáři vynášejí tělo mrtvého muže z Pearl Continental Hotelu v Péšáváru.

Zabila osmnáct lidí a zranila kolem sedmi desítek osob.

Foto: Reuters

Záběr z bezpečnostní kamery před hotelem Pearl Continental v Péšáváru

Záchranáři nevylučují, že počet obětí ještě vzroste; obávají se, že v troskách několika poschodí, která se výbuchem zřítila, jsou uvězněna ještě další těla. 

Mezi oběťmi na životech je policista a také dva pracovníci OSN - Srb z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Filipínka, která pracovala pro Dětský fond OSN (UNICEF). V době atentátu přebývalo v hotelu asi dvanáct pracovníků OSN, zraněni byli i Brit a Němec.

Hotel byl oblíben mezi cizinci

Pětihvězdičkový hotel v centru města byl explozí částečně zničen a vypukl v něm požár. Budova byla přísně střežena stejně jako další zařízení tohoto typu po celé zemi.

Hotel byl oblíbený nejen mezi cizinci, ale také pákistánskou elitou. Právě to z něj ale na druhou stranu dělá lákavý cíl pro atentátníky. Byl také symbolem snah otevřít Péšávar, jež je centrem severozápadní hraniční provincie světu. 

Foto: Ali Imam, Reuters

Lékaři odnášejí jednoho ze zraněných

K zodpovědnosti za úterní atentát se zatím nikdo nepřihlásil, ovšem úterní útok je dalším v řadě podobných akcí, které v pákistánských městech podniká Tálibán jako odvetu za armádní ofenzivu v údolí Svát a přilehlých oblastech. Péšávar leží poměrně blízko území, na nichž armáda svádí boje s Táliby. Tálibán hrozil, že neskončí-li ofenzíva, zahájí odvetné útoky v pákistánských městech. [celá zpráva]

Prvním byl atentát v Láhauru, kde zahynulo 28 osob.  [celá zpráva]

Loni v září pumový útok na hotel Marriott v hlavním městě Islámábádu připravil o život přes 50 lidí včetně českého velvyslance v Pákistánu Iva Žďárka, desítky dalších utrpěly zranění.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám