Hlavní obsah

Pákistánská armáda chystá útok na kmenová území obývaná radikály

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pákistán vyhlásil na neomezenou dobu zákaz vycházení v obou Vazíristánech, které sousedí s Afghánistánem a kde mají své bezpečné úkryty bojovníci Tálibánu i radikálové z Al-Kajdy. Spekuluje se, že v oblasti se ukrývají i dva nejvyšší představitelé Al-Kajdy Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí.

Foto: Reuters

Tanky nasazené do akce

Článek

Zákaz vycházení byl vyhlášen i v kraji Bannu, jenž sousedí se Severním Vazíristánem. „Vyhlásili jsme zákaz vycházení na neomezenou dobu,“ potvrdil BBC policejní náčelník v Bannu Mohammad Ikbál a dodal: „Obáváme se, že při pokračování vojenské operace v Džaníchílu mohou radikálové začít prchat směrem k Bannu."

Dodal, že byly uzavřeny i všechny autobusové stanice a nádraží, aby se zabránilo atentátům.

Hned po zahájení ofenzívy pákistánské armády v údolí Svát, které ovládal v posledních letech Tálibán, se začalo spekulovat, že Islámábád se nespokojí jen s vytlačením Tálibů ze Svátu, ale pokusí se zlomit jejich moc i v provinciích při hranicích s Afghánistánem - tedy v obou Vazíristánech a Severozápadní hraniční. Tato kmenová území přitom neměla centrální vláda nikdy pod kontrolou.

Američtí velitelé ale opakovaně uváděli, že válku v Afghánistánu nelze vyhrát, dokud nebude Tálibán připraven o možnost využívat bezpečných přístavů v kmenových územích na pákistánské straně společné hranice.

Z akce panují obavy, protože už operace v údolí Svát vyhnala přes dva milióny lidí ze svých domovů a zemi tak hrozí nejhorší humanitární krize v historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám