Hlavní obsah

Nové boje si mezi somálskými islamisty vyžádaly nejméně 123 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 123 mrtvých včetně vůdce jedné z místních islamistických skupin si údajně vyžádaly nejnovější boje v Somálsku. Informovaly o tom v sobotu humanitární skupiny působící v této africké zemi, podle nichž se boje odehrály už v pátek.

Foto: Reuters

Bojovník islamistické skupiny Šabáb a Hizb al-Islám na hlídce.

Článek

Po bojích ve městě Wabho v centrální části Somálska leží na ulicích mnoho mrtvých těl, píše agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Místní humanitární skupina oznámila, že mezi zabitými je i vůdce povstalecké islamistické skupiny Šabáb šajch Hassan Dahir Aweys, ale to jeho stoupenci popřeli coby propagandu.

Podle svědků se ve Wabhu střetli bojovníci radikálních islamistických skupin Šabáb a Hizb al-Islám s ozbrojenci umírněné islamistické skupiny Ahlu Sunná. Místní organizace na ochranu lidských práv uvádějí, že mají potvrzeno 123 mrtvých a boje ve Wabhu tak byly jedním z nejkrvavějších střetů za poslední rok v chaotickém a neklidném Somálsku.

Povstání islamistů v Somálsku vypuklo začátkem roku 2007 po 19 letech občanské války. Do současnosti při bojích mezi radikálními islamisty a Západem podporovanou vládou umírněných islamistů, v jejímž čele stojí prezident Šárif Šejk Ahmed, bylo zabito zhruba 18 000 civilistů a tisíce ozbrojenců.

Ozbrojený konflikt zároveň do Somálska přilákal zahraniční islámské bojovníky, umožnil pirátům nerušeně provozovat jejich "řemeslo" a zasel nestabilitu do celé oblasti východní Afriky. Občanská válka navíc vyhnala z domovů zhruba milión lidí. Tito uprchlíci bez jakéhokoliv přístřeší bojují s nedostatkem jídla, potravinovou pomoc však potřebuje skoro 3,2 miliónu osob v celém Somálsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám