Hlavní obsah

Až 80 lidí mohl pohřbít obrovský sesuv půdy v jihozápadní Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 80 lidí mohl v pátek pohřbít obrovský sesuv půdy v jihozápadní Číně v autonomní oblasti Wulong. Oznámila to agentura Nová Čína. Podle státní televize CCTV si neštěstí dosud vyžádalo 26 obětí na životech.

Foto: Reuters

Čínští záchranáři se opatrně spouštějí mezi balvany, které zasypaly desítky lidí s nadějí, že je objeví živé.

Článek

Na místě katastrofy na 900 záchranářů za pomoci stovek dobrovolníků dnes od rána místního času pokračuje v pátrání po obětech, které pravděpodobně pod obrovskou masou hlíny a kamení našli smrt.

V hornatém kraji, kde jsou četné doly, se sesul gigantický kus hory, podle odhadů oficiálních médií 3,5 milionu metrů krychlových půdy a skal, který doslova zaplavil údolí, v němž byl i jeden důl na železnou rudu a šest domů.

Televize CCTV oznámila, že usmrceno bylo 19 horníků a sedm pracovníků společnosti obchodující s mobilními telefony. Záchranářům se zatím podařilo z rumu vyprostit osm lidí. Tři z nich byli těžce zraněni, ale jejich život není ohrožen. Všichni byli převezeni do nemocnice.

Záchranáři doufají, že najdou pohřešované

Pohřešováno je 52 osob, včetně 27 horníků, kteří byli právě v dole, uvedl zástupce oblasti Wulong. Podle agentury Nová Čína je naděje, že právě díky tomu, že byli pod zemí, mohli přežít a budou zachráněni.

Sesuv v některých zónách narušil komunikace a dodávky elektřiny. Úřady se obávají, aby situaci ještě nezkomplikovalo počastí v regionu, protože suť zablokovala řeku Wu-ťien.

Na místo neštěstí přijel i místopředseda čínské vlády pro průmysl Čang-Te-ťiang, aby osobně dohlížel na záchranářské práce a navštívil rodiny obětí.

Loni v září podle agentury AFP při masivním sesuvu půdy přišlo o život 276 lidí v provinci Šan-si, kde zával půdy zcela pohřbil celou vesnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám