Hlavní obsah

Britové zadrželi po zuby ozbrojené somálské piráty. Museli je pustit

Novinky, Novinky, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Válečná loď britského námořnictva v úterý pronásledovala a zadržela dva čluny, jejichž posádku tvořili somálští piráti ozbrojení raketami a samopaly. Plavidla byla vybavena také přitahovacími háky. Více než deset Somálců z obou plavidel ale Britové přes jejich zjevné pirátské záměry museli propustit, neboť je nepřistihli při činu.

Článek

"Piráty můžeme zatknout pouze v případě, že je chytíme při činu nebo při útoku na jiné plavidlo,“ komentoval propuštění ozbrojenců zástupce britského ministerstva obrany.

Dva podezřelé čluny v Adenském zálivu detekoval radar britské válečné lodi HMS Portland, která je původně určena k boji s ponorkami. Její posádka za pomoci vlastního vrtulníku poté oba čluny zadržela a muže na jejich palubách odzbrojila.

"Zřetelně zde byl úmysl provést pirátský útok vzhledem k arzenálu zbraní, který se na člunech nacházel. Ale nezadrželi jsme je přímo při útoku, a tak jsme je museli pustit,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Britští námořníci pirátům zbraně zabavili. Všechny muže poté naložili do většího z obou člunů, poskytli jim dostatek paliva na cestu k somálským břehům a nařídili jim odplout domů. Druhý člun poté zapálili.

Britská válečná loď HMS Portland je součástí mezinárodních námořních sil, která v Adenském zálivu provádí protipirátské operace. V oblasti působí také plavidla USA, Turecka, Jižní Koreje, Singapuru, Dánska a Japonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám