Hlavní obsah

Al-Kajda v severní Africe zabila britského rukojmího

Novinky, ČTK, aš, Times On Line
Aktualizováno

Členové severoafrické sekce Al-Kajdy zavraždili britského rukojmího Edwena Dyera, protože britská vláda nesplnila jejich požadavky. Organizace Al-Kajda v islámském Maghribu to oznámila ve středu na internetových stránkách muslimských radikálů. Britská vláda považuje zprávu za věrohodnou.

Foto: Reuters

Brit Edwin Dyer

Článek

Podle sdělení Al-Kajdy v islámském Magribu byl Edwyn Dyer zabit 31. května, kdy vypršel druhý termín, v němž měla velká Británie splnit požadavky únosců. Dyer byl unesen v Nigeru 22. ledna spolu se švýcarským párem a jednou Němkou. Předpokládá se, že byl zadržován v Mali, porotože tam v dubnu propustili únosci obě ženy. 

Z jeho smrti skupina radikálů obvinila britskou vládu, která "byla neodpovědná a nedokázala se postarat o své občany”.

"Zadržený Brit byl popraven, takže on a s ním i britský stát mohou okusit malou porci toho, co nevinní muslimové pociťují z v rukou koalice křižáků a židů od východu k západu,“ uvedla organizace v prohlášení, které otiskl web zveřejňující zprávy radikálů. 

Organizace požadovala propuštění jordánského radikála abú Katady, který je vězněn v Británii od roku 2005. Ta se jej v únoru rozhodla vydat do Jordánska, přestože panovaly obavy, že by tam mohl být mučen.

Výkupné deset miliónů eur

Požadavek na Katadovo propuštění výměnou za Dyera vyslovila Al-Kajda v islámském Magribu 27. dubna. Britské vládě dala lhůtu do 21. května a pak ji ještě o deset dní prodloužila.

Několik zpráv z Alžírska uvádělo, že únosci za oba Evropany žádali výkupné deset miliónů eur (267 miliónů korun). 

Maghrib

Společným termínem Maghrib  se označují země ležící na západě Severní Afriky, kde žijí Arabové a Berbeři, tedy Maroko, Alžírsko a Tunisko. Někdy je také k zemím Maghribu přiřazována Libye, která je také členkou v roce 1989 založené Maghribské unie označované jako severoafrický společný trh.

V historii ale byla oblast větší a a sahala od pohoří Atlas a Sahary až ke Středozemnímu moři. V dobách největšího rozmachu Arabů kolem roku tisíc k ní byly přiřazovány i Pyrenejský poloostrov, Sicílie a Malta.

Islámští radikálové k oblasti nyní přiřazují i saharské státy a země Sahelu jako je Mali, Mauritánie, Čad, Niger a občas i Súdán.

Katadu španělští soudci při procesech s atentátníky z Madridu opakovaně označovali za pravou ruku Usámy bin Ládina a za velmi nebezpečného radikála. Katada ale členství v severoafrické organizaci popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám