Hlavní obsah

Záchranáři našli v moři trosky. Patří letadlu Air France, potvrdila Brazílie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Záchranářské týmy nalezly v úterý v Atlantském oceánu úlomky sedačky a lopatky turbíny. Brazilské ministerstvo obrany později potvrdilo, že trosky patří pohřešovanému Airbusu A-330 společnosti Air France, který byl nezvěstný od pondělí. Úlomky našli příslušníci brazilské armády asi 650 kilometrů severovýchodně od brazilského ostrova Fernando de Noronha. Právě z této oblasti stroj odvysílal poslední nouzový signál.

Článek

Podle CNN záchranáři nenašli u trosek žádného přeživšího pasažéra. Stanice rovněž upozornila na to, že trosky stroje a ostatky cestujících mohou být rozesety po výrazně rozsáhlejší oblasti, než je místo posledního nálezu.

Mluvčí brazilského letectva Jorge Amaral uvedl pro agenturu AP, že pátrací letadla objevila v úterý ráno čalounění ze sedaček a další trosky plovoucí na hladině moře v oblasti, nad níž měl stroj podle plánu letět.

"V oblasti viděli oranžovou záchrannou vestu, sedačku, malé bílé kusy něčeho, leteckou turbínu stejně jako olej a letecký petrolej," uvedl Amaral podle BBC.

Trosky piloti nalezli na dvou různých od sebe nepříliš vzdálených místech v oblasti, nad níž stroj vyslal poslední nouzový signál, to jest asi tisíc kilometrů od pevniny. "Místo, kde byly nalezeny tyto objekty, je přímo tím, odkud stroj vyslal poslední signál," řekl plukovník Amaral na následné tiskové konferenci. Současně naznačil, že je možné, že stroj měl poruchu a pokoušel se obrátit a letět na ostrov Fernando de Noronha. "Je to ale jen hypotéza," dodal.

Naposled o sobě stroj dal vědět v 4:14 SELČ, kdy, jak výkonný ředitel Air France Pierre-Henry Gourgeon "vysílal čtyři minuty automaticky zprávu, že "některé systémy stroje nefungují".  "Několik okamžiků poté zřejmě stroj narazil na hladinu,“ dodal Gourgeon. Uvedl také, že se stroj během letu asi tři hodiny po startu dostal do silných turbulencí. 

Mluvčí Amaral ve svém prvním vystoupení uváděl, že armáda ještě není schopna potvrdit, zda se jedná skutečně o zbytky Airbusu A330 společnosti Air France, který letěl na lince AF 447 z Rio de Janiera do Paříže s 216 cestujícími a 12člennou posádkou.

Lodě na místo nálezů trosek mají doplout až ve středu.

Rozsáhlé pátrání 

Do pátrání se zapojily lodě a letadla Francie, Španělska, Senegalu, Brazílie. V oblasti působí několik letadel a vrtulníků, které prohledávaly stovky čtverečných kilometrů mezi Brazílií a západní Afrikou, kde je dno v hloubce přes čtyři kilometry.

Mezi cestujícími převažovali Francouzi, jichž se vracelo domů 61, a Brazilci, kterých letělo 58. Němců cestovalo 26, dále strojem letěli Britové, Italové, Dánové, Maročané, Libyjci, Irové a tři Slováci.

Airbus A330

• Velkokapacitní dopravní letoun pro střední a dlouhé tratě vyráběný společností Airbus. Vyvinut byl ve stejné době jako čtyřmotorový A340.

• Trup a křídla A330 jsou prakticky identické s trupem a křídly typu A340, liší se pouze počtem a typy použitých motorů. 

• Existují dvě varianty A330: A330-300 s delším trupem, délkou 63,6 metrů a doletem až 10 500 kilometrům. A330-200 s kratším trupem, délkou 59 metrů a doletem až 12 500 kilometrů.

•  Pohon zajišťují dva dvouproudové motory

        Zdroj: Wikipedie 

Související články

Výběr článků

Načítám