Hlavní obsah

V Západní Austrálii na otravu uhynulo přes 200 ptáků

– Perth
Novinky, Tomáš Reiner

V západoaustralském Perthu koncem minulého týdne objevili přes dvě stovky mrtvých či umírajících ptáků. Ibisy, havrany, kachny, racky a pelikány otrávil prostředek na hubení hmyzu Fenthion. Je to třetí podobný případ za poslední tři roky.

Foto: Reuters

Článek

Opeřence našli v pátek v kilometrovém okruhu skládky na předměstí Henderson. Někteří byli mrtví, jiní se ještě potáceli s pěnou u zobáků. Pitva v tělech ptáků prokázala vysoké koncentrace fenthionu, který proti škodlivému hmyzu používají domácnosti i průmyslové firmy.

Podle serveru The Australian se začali mrtví ptáci v oblasti objevovat koncem července. Úřady vyšetřovaly několik podniků v okolí, ale tehdy se nepřišlo ani na příčinu otravy.

Západní Austrálie neřeší problém poprvé. Loni jen pár kilometrů dál našli 200 mrtvých racků a před třemi roky v pobřežním městě Esperance objevili 5000 ptáků, kteří se otrávili uhličitanem olovnatým uvolněným při převozu olova skrze přístav. Následné vyšetřování prokázala nebezpečnou hladinu olova i v krvi místních obyvatel. Místní společnost Magellan Metals, která byla za únik zodpovědná, trestu unikla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám