Hlavní obsah

Záchranáři v JAR se rozhodli utratit 34 uvízlých velryb

Kapské Město

U pobřeží Jihoafrické republiky v sobotu uvízlo víc než pět desítek kulohlavců, o jejichž životy bojovali záchranáři vybavení technikou. Celý den se pokoušeli dostat třímetrové kytovce zpět do vody pomocí buldozerů, ale nakonec se vědci rozhodli 34 z nich utratit, když už nebyla naděje, že se je podaří zachránit. Dvacet velryb se ale úspěšně vrátilo do moře.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Na pobřeží se dostalo asi 55 velryb.

Článek

Mluvčí jihoafrického ústavu specializovaného na záchranné práce na moři Craig Lambinon sdělil agentuře Reuters, že mnohá zvířata, která se podařilo dostat do vody, opakovaně připlavala zpět k pláži. Záchrannou operaci ztěžoval silný vítr a vlny.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Záchranáři se snaží jednu z velryb dostat zpět do moře.

Nan Riceová, ředitelka jihoafrické ochranářské skupiny Dolphin Action and Protection potvrdila, že dvacítku velryb se podařilo úspěšně zachránit, ale u zbylých 34 nebyla jiná možnost než je utratit. "Jsem hodně smutná, ale je to správná věc, kterou je třeba udělat," řekla jihoafrické tiskové agentuře SAPA.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Záchranáři se snaží jednu z velryb dostat zpět do moře.

K pláži u Kommitjie se nahrnulo kromě záchranářů několik set zvědavců a dobrovolníků, což zablokovalo hlavní příjezdovou silnici. Lambinon požádal veřejnost, aby se držela dál od místa a nekomplikovala záchranu.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Záchranáři se nakonec rozhodli 34 velryb utratit.

Skupina kulohlavců, v níž byli dospělí jedinci i mláďata, se na pláži objevila za špatného počasí zhruba v půl omé ráno středoevropského času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám