Hlavní obsah

USA rychle zareagují, pokud bude KLDR ohrožovat jejich spojence

– Singapur

Americký ministr obrany Robert Gates v sobotu varoval Severní Koreu, že Spojené státy rychle zareagují, pokud kroky komunistické vlády ohrozí USA, nebo jejich asijské spojence. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates hovoří na konferenci v Singapuru.

Článek

"Nebudeme nečinně přihlížet, jak Severní Korea buduje kapacitu, aby mohla zničit jakýkoliv cíl v regionu, nebo nás," řekl Gates na každoroční bezpečností konferenci asijských a pacifických zemí v Singapuru.

Gates severokorejský jaderný program označil za "posla temné budoucnosti". Za přímou vojenskou hrozbu jej však v současné době nepovažuje.

Ministr obrany USA také srovnal jaderný program KLDR s íránským, ale poznamenal, že ten severokorejský je pokročilejší. Zároveň vyzval ke "skutečně tvrdým sankcím" proti oběma zemím.

Gates nesdělil, jak by mohly USA konkrétně reagovat, ale řekl, že v současné době není plánováno posílení amerických jednotek v regionu Korejského poloostrova.

Generál George Casey, šéf amerického sboru náčelníků, v tomto týdnu řekl, že Spojené státy by potřebovaly asi 90 dní na to, aby do oblasti dostaly více svých vojáků. V Jižní Koreji je v současnosti rozmístěno odhadem 28.000 amerických vojáků.

Gatesova slova jsou zatím nejtvrdší reakcí na pondělní jaderný test KLDR a odpálení několika raket krátkého doletu v tomto týdnu. Jihokorejské noviny dnes navíc podle agentury Reuters informovaly o tom, že se KLDR chystá přesunout mezikontinentální balistickou střelu z továrny blízko Pchjongjangu k odpalovací rampě na pobřeží, odkud by ji měla vypustit.

Podle Gatese tak Severní Korea vytváří v regionu atmosféru, která by mohla nastartovat asijské závody ve zbrojení. "Volbu pokračovat jako opuštěný mezinárodní vyděděnec, nebo zvolit nový kurs může učinit jen Severní Korea. Svět čeká," dodal americký ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám