Hlavní obsah

Jihokorejci pohřbili exprezidenta, který spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Plačící Jihokorejci zaplnili ulice hlavního města Soulu, kde se v pátek konal pohřeb bývalého prezidenta Ro Mu-hjona, který před týdnem spáchal sebevraždu skokem do rokle. Důvodem jeho činu byl zřejmě korupční skandál, kvůli němuž byl Ro v poslední době vyšetřován.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Pohřební průvod v ulicích Soulu

Článek

Žal lidí nad smrtí dvaašedesátiletého exprezidenta, který v roce 2007 opouštěl úřad s nálepkou nevýkonného, podkopal podporu jeho nástupce I Mjong-baka, jehož vládu mnozí kritizují za to, že Ro Mu-hjona "uštvala" vyšetřováním korupce.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Město zaplavily žluté barvy

Centrum Soulu se změnilo v moře žluté barvy, která byla symbolem Roovy volební kampaně, a truchlící lidé navázali na policejní zátarasy podél trasy pohřebního průvodu tisíce balonků. Mávali přitom plakáty s nápisem: "Promiň, že jsme tě nemohli ochránit."

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Pohřeb se stal příležitostí vyjádřit nespokojenost se současným prezidentem I Mjong-bakovi.

Bývalý prezident spáchal sebevraždu 23. května, když se v brzkých ranních hodinách vydal na vycházku s jedním bezpečnostním strážcem. V horách se pak vrhl do hluboké rokle a utrpěl vážná poranění hlavy, kterým podlehl po převozu do nemocnice. [celá zpráva]

Foto: Lee Jae-Won , Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám