Hlavní obsah

Další pumové útoky v Pákistánu, Tálibán chce zajít ještě dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar

Pákistán podruhé během dvou dní zažil mohutné bombové útoky. Po Láhauru udeřili ve čtvrtek sebevrazi s bombami v Péšávaru a Déra Ismáíl Chánu. Zemřelo nejméně 15 lidí a dalších 120 utrpělo zranění. Ke středečnímu útoku se přihlásili povstalci z hnutí Tálibán a varovali, že další útoky budou následovat.

Článek

Nejprve explodovaly dvě nálože na rušných tržištích, kde zahynulo nejméně osm lidí a dalších více než 100 utrpělo zranění. Ve večerních hodinách pak sebevražedný útočník odpálil nálož na svém těle v blízkosti armádní hlídky. Zabil pět vojáků. Později pak explodovala bomba v Déra Ismáíl Chán, kde přišli o život dva lidé.

Vzápětí po dvojici výbuchů na rušném tržišti v Péšávaru se policisté pustili do pronásledování podezřelých osob, které se snažily ztratit v uličkách starého města, napsala agentura Reuters. Podle policejních zdrojů, na něž se odvolává agentura AP, se útočníci ukryli v jedné z budov nedaleko tržiště a dostali se s policisty do přestřelky. Dva ozbrojenci byli zabiti, jednoho se podařilo zajmout.

Nálože byly zřejmě nastraženy na motocyklech a terčem se stala frekventovaná tržiště s obchody s elektronikou a počítačovým vybavením. První exploze způsobila mohutný požár, který zasáhl několik obchodů a také automobilů. Druhý výbuch nastal o pár minut později na sousedním tržišti. Někteří ze zraněných jsou podle agentur v kritickém stavu. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Tálibán hrozí dalšími útoky

Jen pár hodin před explozemi v Péšávaru se extremistické hnutí Tálibán přihlásilo ke středečnímu sebevražednému útoku, při němž bylo v Láhauru zabito přes 30 lidí a kolem 300 utrpělo zranění. [celá zpráva]

Tálibán prohlásil, že jde o pomstu za armádní ofenzívu v údolí Svát.

Jeden z nejvyšších velitelů pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mahsúd pohrozil, že ozbrojenci v odvetě chystají další útoky. "Chceme, aby lidé z Láhauru, Rávalpindí, Islámábádu a Multanu odešli, jelikož plánujeme velké útoky na vládní zařízení v příštích dnech a týdnech," oznámil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám