Hlavní obsah

Američané zvažují změnu strategie v Afghánistánu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy zvažují změnit taktiku boje s povstalci z hnutí Tálibán. Vojáci by měli být připraveni na drobné střety, přesouvat se pěšky, pružně reagovat a plnit také úkoly, které obvykle armádním příslušníkům nepřísluší. Stanici CNN to prozradil zdroj z Pentagonu.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu připomínající si Den obětí války

Článek

Změna staví na plánu, který se v Iráku osvědčil generálu Stanleymu McChrystalovi, jenž by se měl stát novým velitem v Afghánistánu, potvrdí-li jeho nominaci Senát. Návrh podle CNN předpokládá stovky, možná tisíce zvláštně vycvičených vojáků schopných čelit drobným povstaleckým výpadům a zároveň plnit třeba funkci mediků a společníků při ekonomické a politické obnově Afghánistánu.

Jedním z předpokladů je návrat jednotek do míst předchozího působení, což se údajně v současnosti velmi často neděje a vojáci pak neznají specifika tamních zvyků a znovu se musejí sblížovat s místními obyvateli. Po změně by se rovněž měla zkrátit doba nasazení jednotek častějšími rotacemi jednotek.

McChrystal si rovněž uvědomuje potřebu získávat větší množství specifických údajů - od informací o povstaleckých vůdcích po lepší znalosti terénu a přesnější zprávy o pohybech protivníka.

Plán ještě neschválil ani náčelník Spojených štábů USA admirál Mike Mullen ani ministr obrany Robert Gates. Mullen podle CNN nicméně před pár týdny McChrystala vyzval k vypracování návrhu nové strategie a ministr Gates v rozhovoru pro deník The Wall Street Journal řekl, že je v boji proti Tálibánu do konce roku třeba dosáhnout průlomu, jinak afghánská mise přijde o podporu americké veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám