Hlavní obsah

Atentát v pákistánském Láhauru má možná až 30 obětí

– Láhaur • Aktualizováno
Novinky,

Policejní stanice v pákistánském Láhauru se stala terčem atentátu. Zaútočil na ní sebevražedný atentátník s autem plným výbušnin. Policie potvrdila 23 obětí, i když záchranáři uvedli po výbuchu, že bylo zabito 35 lidí. Zraněny byly asi dvě stovky lidí. Sebevražedný atentát byl součástí větší operace, i několik hodin po výbuchu pokračovaly v oblasti přestřelky mezi policí a atentátníky. Zadrženi byli tři podezřelí.

Článek

Útok byl proveden v centru druhého největšího pákistánského města. Jednalo se o koordinovanou akci. Nejprve atentátníci ostřelovali z kalašnikovů  jednu z policejních budov u sídla velitelství. Házeli na ní granáty. Pak sebevražedný atentátník s vozem najel do budovy zásahové jednotky,  když prorazil zátaras, vůz explodoval, řekl CNN policejní superintendant Fajsal Gulzar.

Budova, kde bylo asi dvě stě lidí, se okamžitě po výbuchu z větší části zřítila. Zůstal z ní jen hlavní pilíř. Silný výbuch ale poškodil i ostatní budovy v okolí a zničil desítky aut na ulici Mall. Než se podařilo na místo dopravit těžkou techniku, odhrabávali lidé trosky holýma rukama. 

„Výbuch byl mimořádně silný a slyšet bylo i střelbu,“ uvedl mluvčí záchranné služby Mohmammad Asif Mesam.

Podobně mluvil  i mluvčí policie Najjáb Haider: "Bylo silný výbuch bomby. Poškodil několik budov a aut a vyrazil okna.“

Přestřelka s policisty

I škody v dalších budovách byly velmi vážné, jak uvedl pro BBC jeden ze svědků: "Seděl jsem ve své kanceláři na Lawrence Road asi 500 metrů od místa výbuchu, když jsem slyšel ohromnou explozi, která odpálila celou budovu. Okna se rozbila na kousky a strop spadl na podlahu. Utíkal jsem do blízkého parku Džinná. Slyšel jsem střelbu, která trvala asi deset minut a pak jsem viděl, jak na místo přijíždí sanitka a policie."

Policie se zapojila do přestřelky se skupinou útočníků, která trvala desítky minut. Podařilo se jí zadržet tři z neupřesněného počtu útočníků. 

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale připisuje se radikálům napojeným na Tálibán. 

Jedná se o první velký atentát od zahájení velké ofenzívy proti Tálibánu na severozápadě země v údolí Svát. Tam se armádě podařilo ovládnout některé strategické body a proniknout i do správního střediska oblasti, jímž je Mingora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám