Hlavní obsah

KLDR pokračuje v testech, odpálila další dvě rakety

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea navzdory mezinárodnímu odsouzení pokračuje v testech zbraní. Uvedla to v úterý jihokorejská agentura Jonhap, podle níž jediný den po zkoušce jaderné bomby a odpálení tří raket komunistický Sever otestoval další dvě střely.

Foto: KCNA, Reuters

Odpálení rakety Taepodong-2 z 8. dubna

Článek

Podle Jonhap se i tentokrát jednalo o rakety krátkého doletu s dosahem zhruba do 130 kilometrů. Stejně jako v předchozích případech byl odpal proveden na východním pobřeží v provincii Hamgjong.

KLDR už v pondělí podle Jonhap odpálila tři rakety, a to jen pár hodin po jaderné zkoušce. Testy odsoudilo mezinárodní společenství včetně Číny a Ruska.

Severekorejci před dalšími testy varovali. Podle nich je to otázka ubránění národní suverenity. KLDR před časem odstoupila od šestistranných jednání a oznámila návrat k jadernému programu. V dubnu podle USA odpálila raketu dlouhého odletu. Pchjongjang tvrdil, že šlo o vynesení vesmírného satelitu na oběžnou dráhu.

O skutečných motivech Severokorejců se spekuluje a pravděpodobně je jich více. Prezident Kim Čong-il si zřejmě jistí své nástupce, stejně jako se pro zemi s potácející se ekonomikou snaží zajistit respekt svého jižního souseda, dalších zemí regionu v čele s Japonskem a Čínou a v neposlední řadě Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám