Hlavní obsah

Situace uprchlíků na Srí Lance vyděsila generálního tajemníka OSN

– Colombo

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun po víkendové návštěvě uprchlických táborů na severu Srí Lanky řekl, že je otřesen situací. Podle OSN je v oblasti na 250 000 až 300 000 uprchlíků, jimž chybí i ty nejnutnější základní potřeby.

Foto: Louis Charbonneau , Reuters

Tamilové v táboře Manik na severu Srí Lanky

Článek

„Cestoval jsem po světě a viděl podobná místa, ale tady byly zdaleka ty nejotřesnější scény, které jsem viděl,“ řekl Pan Ki-mun. Vyzval pro zlepšení humanitární situace poté, co mu někteří lidé internovaní v táborech řekli, že se jim nedostává vody a léků.

Srílanská vláda odmítla jeho žádost, aby umožnila přístup humanitárním organizacím do všech uprchlických táborů. Podle sdělení prezidenta Mahindy Rádžapaksy je nutné nejprve prověřit totožnost všech uprchlíků, jestli mezi nimi nejsou bojovníci z řad separatistů, uvádí AP. 

Mnoho většinových Sinhálců je přesvědčeno, že humanitární organizace nadržují menšinovým Tamilům. 

„Viděl jsem tady totální devastaci. Křížová palba si musela vyžádat mnoho civilních obětí,“ dodal Pan Ki-mun na adresu srílanské armády, která tvrdila, že při poslední fázi tažení proti tamilským separatistům žádní civilisté nepadli.

"Utíkali jsme před střelbou o život," uvedl jeden z uprchlíků a dodal: "Palba šla z obou stran, od tamilských tygrů i od armády. Uprostřed jsme byli my."

Foto: Louis Charbonneau , Reuters

Tamilové v táboře Manik na severu Srí Lanky

Podle OSN od ledna, kdy začala poslední fáze bojů, zemřelo asi 8 000 civilistů. Z místa bojů teprve v posledních dnech mohlo odejít na 50 000 civilistů.

Pan Ki-mun navštívil uprchlický tábor Manik Farm ani ne týden poté, co vláda oznámila definitivní vítězství nad tamilskými tygry.

Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) v neděli potvrdili, že jejich vůdce Vélupilláí Prabhákaran byl zabit. Jeho smrt oznámila armáda v pondělí s tím, že tamilské tygry definitivně porazila.  

Reklama

Výběr článků

Načítám