Hlavní obsah

Generál Petraeus varoval před šířením al-Kajdy

Americký generál David Petraeus, který stojí v čele velitelství CENTCOM pro oblast Blízkého východu, Jižní Asie a Střední Asie, varoval před dalším šířením al-Kajdy do oblastí, kde je slabá centrální vláda, jako třeba v Jemenu. Uvedl to v neděli v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Generál David Petraeus

Článek

Podle něj ani po stabilizaci situace v Iráku boj s al-Kajdou nekončí a nelze se zaměřit jen na oblast afghánsko-pákistánské hranice, kde by se mohl ukrývat Usáma bin Ládin. Podle něj síť buduje stále nové buňky. Varoval především před situací v Jemenu. 

Válka v Afghánistánu potrvá dlouho 

Současně zdůraznil, že válka v Afghánistánu bude velmi dlouhá a obtížná. Odmítl však specifikovat, jak dlouhá válka bude. Odvolaný velitel v Afghánistánu, generál David McKiernan tvrdil, že boje potrvají deset let. 

Petraues popřel, že by odvolání amerického velitele souviselo právě s jeho vyjádřením: „Vůbec ne, za odvoláním byla snaha povolat tam nový tým.“ K době, jak dlouho konflikt potrvá, se ale odmítl vyjádřit: „Já bych to neodhadoval, vždy jsem to odmítal, nedělal jsem to v Iráku a odmítám to dělat v Afghánistánu. Už to dlouho trvá a ještě to dlouho trvat bude.“

„Jedná se o přetahování se s protivníkem, mají tam svá útočiště a my je z nich musíme vytlačovat. Bude to tvrdé, obtížné, bude to vyžadovat značně velké trvalé odhodlání,“ dodal ještě. Samotné zvyšování jednotek ale podle něj nevyřeší obtíže. Je podle něj nutná i vhodná taktika.

Sám chce v Afghánistánu uplatnit podobnou taktiku, jaká přinesla úspěch v Iráku, to jest zapojit více místní vládu a místní vojáky. „Chceme umožnit Afgháncům, aby si převzali správu do vlastních rukou. I v Iráku vytváření vlastních jednotek, byť je provázely problémy, pomohlo snížit násilí.“

Zdůraznil ale, že afghánská vláda má nízkou podporu kvůli korupci a musí získat větší legitimitu, byť se podle něj situace zlepšuje.

V Iráku se situace už nezvrátí

Zdůraznil i zlepšení situace v Iráku, odkud se Američané postupně mohou stahovat. „Byli jsme v situaci, kdy v Bagdádu umíralo 55 lidí denně a v červnu 2007 bylo zaznamenáno denně 160 útoků. Nyní jich máme patnáct. Al-Kajda i sunnitští a šíitští radikálové jsou stále schopnosti útočit. Al-Kajda je schopna obnovit sektářské násilí, které může rozštěpit i naši jednotu s iráckými silami. Cesta vpřed nebude snadná, ale nyní je lepší situace, a tak se můžeme stahovat.“

Situaci navíc zhoršuje, že do země přicházejí na straně sunnitů zahraniční bojovníci přes syrský Damašek, zatímco šíité se cvičí v Íránu. Je si jist, že Irák čeká ještě mnoho potíží. Úplného zvratu se však neobává, protože lidé mají zkušenosti s tragickým obdobím sektářských bojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám