Hlavní obsah

Rusko vymění snížení jaderných arzenálů za odepsání radaru v Brdech

– Moskva

Pokud chtějí USA snížit počty jaderných zbraní ve světě, musí podle Ruska upustit od plánů na vybudování prvků protiraketové obrany v České republice a v Polsku. To je hlavní závěr prvního kola rusko-amerických rozhovorů, které se konalo za přísně zavřenými dveřmi.

Foto: Stringer Beijing, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Celkově Moskva hodnotí skončené první kolo jednání jako úspěšné. "Nynější kolo jednání skončilo. My jej hodnotíme jako úspěšné," řekl agentuře Interfax vysoce postavený ruský diplomat, který nechtěl být jmenován. Druhé kolo se má konat od 1. do 3. června v Ženevě. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však ve středu zdůraznil, že není možné dospět k dohodě, pokud se nevezmou v úvahu plány Washingtonu na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě.

"Základním principem jakékoli dohody musí být myšlenka stejné bezpečnosti. Té v žádném případě nelze dosáhnout, pokud by nebyla do jednání zahrnuta situace v protiraketové obraně. Pak jsou to další aspekty, jako možnost rozmístění zbraní ve vesmíru a vývoj bojových hlavic s nejadernou náplní," řekl Lavrov podle Interfaxu. "Doufám, že všechny tyto faktory budou náležitě zohledněny," zdůraznil. 

Clintonová je optimistická

Také jeho americký protějšek Hillary Clintonová je přesvědčena, že jednání dopadnou dobře. "Myslím, že všichni při těchto rozhovorech cítíme odpovědnost před našimi občany a celým světem," řekla ruské televizi Věsti-24. Vycházíme ze snahy zmírnit hrozbu jaderných zbraní a v obecném zájmu omezit jejich šíření," dodala.

Rusko se vždy vehementně stavělo a staví proti plánům bývalé Bushovy administrativy vybudovat v rámci amerického protiraketového štítu základnu pro antirakety v Polsku a radar v Česku. Moskva tvrdí, že štít by poskytl Spojeným státům kapacitu takzvaného prvního úderu, porušil by strategickou rovnováhu a ohrozil tak ruskou bezpečnost.

"Pokud Američané nadále budou trvat na svém právu mít protiraketový štít (v Evropě), odzbrojování ve strategických zbraních se značně protáhne nebo úplně zastaví," řekl v úterý v ruské televizi předseda zahraničněpolitického výboru ruské Dumy Konstantin Kosačov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám