Hlavní obsah

Etiopská armáda se vrátila do Somálska

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Etiopští vojáci jsou zpátky v Somálsku jen tři měsíce poté, co se odtamtud stáhli. Informovala o tom v úterý britská stanice BBC. Návrat souvisí s postupem jednotek islámských povstalců z organizace Al-Šabáb.

Foto: Mowlid Abdi, Reuters

Snímek etiopských vojáků v Mogadišu z loňského roku

Článek

Rebelové v minulých dnech dobyli množství měst a oslabili tak ještě víc mizivou moc západem podporované vlády. Podle BBC byly etiopské jednotky spatřeny v Kalabejru, městě 22 kilometrů od hranice a klíčovém uzlu propojujícím somálských jih a sever s Etiopií. Svědkové popsali přítomnost armádní aut a vojáků hloubících zákopy.

Mluvčí etiopské vlády Berekat Simon ovšem BBC intervenci popřel vzhledem k tomu, že „Etiopii nic bezprostředně neohrožuje“.

Na 3000 etiopských vojáků působilo v Somálsku od konce roku 2006, aby vládě pomohli z hlavního města Mogadiša vytlačit povstalce ze Svazu islámských soudů. Jednotky se začaly stahovat v lednu na základě mírových rozhovorů vlády a válčících stran. Vystřídaly je mírové síly Africké unie z Ugandy a Burundi v počtu asi 4300 vojáků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Etiopská armáda opustila Somálsko

Základny u somálského hlavního města Mogadiša opustily poslední etiopské jednotky, informovala v úterý stanice BBC. Etiopští vojáci tak ukončili dvouletý...

Výběr článků

Načítám