Hlavní obsah

Kábul zřídí pro diplomaty zelenou zónu jako v Bagdádu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánci mají dost bezpečnostních omezení okolo sídel zastupitelských úřadů cizích zemí v hlavním městě Kábulu. Plánují proto přemístit všechny diplomaty na jedno místo, jako je tomu v tzv. zelené zóně v iráckém Bagdádu.

Článek

Čtvrť pro cizí zastupitelství má vyrůst na 380 hektarech jižně u kábulského letiště, napsal britský list The Guardian. Podle starosty města Abdula Ahada Sahíbího má zajistit veškerý komfort a větší bezpečnost pro její obyvatele. Nemají chybět školy, zdravotnická střediska ani další zařízení pro rodiny diplomatů. Plán výstavby už prý schválil prezident Hamíd Karzáí.

Cizí ambasády roztroušené po městě patří mezi hlavní terče povstalců z hnutí Tálibán. Loni se jím stala budova indického velvyslanectví či prostor mezi americkou základnou a německou ambasádou.

Po přestěhování ambasád by zmizely i zátarasy v ulicích, do nichž by se mohla vrátit doprava, obchody a život vůbec. Většina zahraničních diplomatů se dnes po městě nemůže pohybovat bez ozbrojeného doprovodu a ve vozech s neprůstřelnými skly. Takto by z letadel vystupovali téměř přímo v areálu pro diplomaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám