Hlavní obsah

Největší volby na světě znovu vyhrál Indický národní kongres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Měsíční hlasovací maratón do parlamentu v Indii v sobotu dospěl do svého závěru. Už po sečtení dvou třetin hlasů bylo jasné, že vítězství v největších demokratických volbách na světě obhájila koalice vedená Indickým národním kongresem (INK). Potvrdila to opozice, která porážku uznala.

Foto: B Mathur , Reuters

Premiér Manmóhan Singh a předsedkyně INK Sonia Gándhíová

Článek

Podle stanice BBC by aliance získala ve Sněmovně lidu 263 z celkového počtu 545 křesel, zatímco opoziční lidová strana 154, Třetí fronta 60 a další uskupení 66. Koalice INK tak získala výrazně více, než jí přisuzovaly poslední průzkumy.

Do čela vlády by se měl vrátit šestasedmdesátiletý ekonom Manmóhan Singh.

Výsledek hlasování je podle agentury Reuters ale zároveň interpretován jako velké vítězství syna předsedkyně INK Sonii Gándhíové Rádžíva, který byl během volební kampaně hlavním stratégem a je stále větším množstvím lidí považován za budoucího premiéra.

Voleb, které se konaly v pěti etapách po dobu jednoho měsíce, se zúčastnilo asi 60 procent ze 714 miliónů oprávněných voličů. Ti mohli vybírat kandidáty ze sedmi celonárodních, 48 regionálních a několika stovek dalších stran. Hlasování skončilo ve středu a a v sobotu se začaly sčítat hlasy.

Parlamentní volby v Indii

Registrovaných voličů: 714 miliónů

Volebních místností: 828 804

Hlasovací dny: 16., 23., 30. dubna, 7. a 13. května

Sčítání: 16. května, poprvé se sčítalo elektronicky

Účast: odhadem asi 60 procent oproti 58 procentům v roce 2004

V mnoha státech panovala přísná bezpečnostní opatření. Například v Radžastánu v Utar Pradéši byla zakázána shromáždění více než pěti lidí. Přesto přišlo během voleb o život asi 60 lidí, většinou v důsledku násilností maoistů.

Nový parlament zahájí činnost 2. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám