Hlavní obsah

Na veřejnost unikly další otřesné snímky týrání v Abú Ghrajbu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Snaha Bílého domu zabránit nakonec odpískanému odtajnění až 2000 fotografií, které dokládají týrání vězňů v irácké věznici Abú Ghrajb americkými dozorci v roce 2004, dostala trhliny. Některé nyní publikoval australský program SBS a slibuje zveřejnit další. V pátek o tom informoval britský server The Daily Telegraph, podle něhož snímky nepocházejí jen z Iráku, nýbrž i z Afghánistánu.

Článek

Na jedné fotografii visí nahý vězeň hlavou dolů z palandy, zatímco na další stojí muž rovněž bez oblečení na chodbě a jeho tělo je zamazáno exkrementy, před ním stojí strážce, popisuje Daily Telegraph. Třetí snímek ukazuje vězně připoutaného k oknu cely se spodním prádlem navlečeným na hlavě.

SBS slibuje zveřejnit i další záběry. Na jednom údajně dozorci se smetákem vyhrožují vězni sexuálním zneužitím, na jiném figurují vězni při převozu letadlem. Jsou nazí, na hlavách mají kápě a v klínech magazíny Playboy s fotografiemi nahých žen.

FOTO: Telegraph

Některé snímky prý navíc pocházejí z Afghánistánu. Stanice SBS údajně všechny získala v roce 2006 a mají patřit mezi ty, jejichž publikování se americký prezident Barack Obama nakonec rozhodl zamezit, i když původně zvažoval odtajnění. Vládní právníci v současnosti připravují obhajobu zákazu zveřejnění fotografií. Jejich cílem je přesvědčit veřejnost, že publikace ohrožuje národní bezpečnost. Své argumenty musejí předložit do 9. června.

Další fotografie by nepochybně zvedly další vlnu nenávisti hlavně napříč muslimským světem, s nímž se Obama snaží zahájit nový dialog. Očekává se, že 4. června v Káhiře přednese americký prezident hlavní projev k arabskému světu s cílem obnovit mírový proces mezi Palestinci a Izraelci.

Skandál s týráním vězňů v Abú Ghrajbu propukl koncem roku 2004. Za týrání bylo celkem odsouzeno jedenáct příslušníků americké armády. Věznici znovu po rekonstrukci a přejmenování otevřeli v únoru 2009. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zveřejnění fotografií z týrání vězňů v Abú Ghrajbu?
Ano
66,1 %
Ne
30,4 %
Nevím
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10359 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám