Hlavní obsah

Aristokrat dostal v Keni za zabití osm měsíců

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Keňský soud ve čtvrtek odsoudil na osm měsíců za mřížemi Thomase Cholmondeleye za zabití Roberta Njoyi, kterého na svém pozemku v roce 2006 přistihl pytlačit. Pravnuk barona Delamere, jednoho z prvních bělochů, kteří se před více než stoletím v Keni usadili, jednoho místního smrtelně postřelil už dříve.

Foto: Antony Njuguna, Reuters

Nejznámější bělošský usedlík v Keni Thomas Cholmondeley u soudu

Článek

Čtyřiciletý Cholmondeley, jenž v Británii vystudoval exkluzivní školu Eton, strávil ve vězení v Keni poslední tři roky. Soudce minulý týden změnil obvinění z vraždy na zabití s odůvodněním, že Cholmondeley před střelbou neměl žádný zlovolný úmysl a zraněného osobně zavezl do nemocnice. Odmítl nabídku obviněného vyplatit rodině zesnulého odškodné.

Sedmatřicetiletý Njoya lovil na Cholmondeleyově pozemku o výměře 55 000 akrů poblíž jezera Naivaša. Střelba v roce 2006 byla druhou v rozmezí dvanácti měsíců, při níž Cholmondeley smrtelně zranil člověka. Cholmondeley se i k prvnímu zabití Masaje přiznal, případ však ztroskotal na nedostatečném množství důkazů.

Soudní proces přitáhl pozornost zahraničních médií a podle pozorovatelů se dotknul citlivé struny v zemi, kde se běloši během britské koloniální éry zmocnili nejúrodnějších pozemků, než po vyhlášení nezávislosti v roce 1964 udělaly totéž nové elity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám