Hlavní obsah

Do vesmíru letí největší infračervený teleskop, prozkoumá počátky kosmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kourou
Aktualizováno

Evropská vesmírná agentura ve čtvrtek odstartovala jednu z nejdůležitějších misí v jejích dějinách. Do vesmíru vyslala největší infračervený teleskop, jaký byl dosud postaven. Kosmická observatoř Herschel bude sledovat vzdálené chladné objekty ve vesmíru, zejména prach a mlhoviny, ze kterých se rodí hvězdy a planety.

Článek

Spolu s ní raketa Ariane 5 ECA nese z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně také satelit Planck, který bude zkoumat reliktní záření, jež je svědectvím rané fáze vývoje vesmíru.

Obě družice doletí do vzdálenosti 1,5 miliónu kilometrů od Země, kde na ně nebudou mít rušivý vliv naše planeta, Slunce ani Měsíc. Zatímco obří teleskop pojmenovaný po slavném astronomovi Williamu Herschelovi má v kosmu působit nejméně tři roky, sonda nesoucí jméno zakladatele kvantové fyziky Maxe Plancka má před sebou jen 15 měsíců.

Foto: Stephane Corvaja/ESA/Handout, Reuters

Raketa Ariane 5 ECA odstartovala z kosmodromu Kourou.

Herschelův rod má kořeny na Moravě. Německý rodák, který působil v 18. a na počátku 19. století na dvoře anglického krále Jiřího III., se proslavil v roce 1781 objevem planety Uran. Prokázal také mimo jiné existenci infračerveného záření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám