Hlavní obsah

Letecké společnosti vozí do Afriky kromě pomoci i zbraně a drogy

Novinky, Tomáš Reiner
Stockholm

Některé letecké společnosti, které do válečných oblastí v Africe dopravují humanitární pomoc, se rovněž podílejí na zbrojních dodávkách a obchodu s drogami. Vyplývá to ze studie Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (Sipri).

Článek

Zpráva odhalila, že 90 procent přepravců, kteří se podílejí na dodávkách zbraní, bylo využito též humanitárními a mírovými organizacemi. Podle Sipri je nejhorší stav v Súdánu, kde údajně neoperovala jediná firma, která by s pomocí nevozila i zbraně.

Sipri jmenuje společnosti z Afriky, střední Asie, Blízkého východu i východní Evropy. Dopravce odhalené Sipri přitom využívala i OSN, EU či členské státy NATO. Z organizací to jsou Lékaři bez hranic či Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Podle šéfa pro logistiku první jmenované organizace Geralda Massise je ale obtížné dozvědět se, kdo má čisté konto. "Je to stejné, jako když si objednáte taxík. Nevíte, co bude dělat, až vystoupíte,“ řekl agentuře AP.

Samotná Sipri navíc přiznává, že společnosti ochotné létat do válečných zón jsou výhradně firmy, které tam vozí zbraně a drogy.

Reklama

Výběr článků

Načítám