Hlavní obsah

V Afghánistánu se množí útoky plynem na dívčí školy

– Kábul

V Afghánistánu se stále častěji stávají terčem útoků dívčí školy, které jsou trnem v oku radikálům z povstaleckého hnutí Tálibán. Neznámí lidé útočí na školní budovy neidentifikovaným plynem. Po pondělním úderu v severním městě Čárikár následoval v úterý útok v provincii Kápísá. Celkem se přiotrávilo na 140 dívek.

Článek

V úterý se přiotrávilo 90 a v předchozí den 50 dívek. Všechny skončily v nemocnici a jsou mimo ohrožení života, i když některé upadly do bezvědomí. V úterý se přiotrávili i tři učitelé a dva strážci.

Jde o třetí podobný útok v posledních dnech, v Čárikáru zaznamenali plynový útok na dívčí školu už v dubnu.

Jak upozornila agentura Reuters, místa útoků proti dívčím školám jsou neobvyklá. Jde prý o regiony, které radikální hnutí Tálibán nikdy plně neovládlo. Tamní úřady také ponechaly během jeho vlády nad většinou Afghánistánu vzdělávací instituce pro dívky otevřené.

Vzdělávání žen je pro radikály nepřípustné

Podle ministerstva vnitra je zatím obtížné určit, kdo za útoky stojí. Není také jasné, jaký plyn násilníci použili. Krevní vzorky postižených vyšetřovatelé poslali na americkou leteckou základnu Bagrám, výsledky ale ještě nejsou k dispozici.

Počet útoků na dívčí školy vzrostl loni, kdy na jihu a východě země posílili své pozice tálibánští bojovníci. Během vlády tohoto hnutí nesměly ženy chodit do práce nebo se vzdělávat ve školách.

V Chóstu útočili sebevrazi

V úterý také ve východní provincii Chóst zaútočili sebevrazi s náložemi na dvě vládní budovy. Zemřelo při tom nejméně šest lidí. K útoku se přihlásil Tálibán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám