Hlavní obsah

Hony na čarodějnice si na Papui-Nové Guineji vyžádaly desítky obětí

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množící se případy mučení a vraždění nevinných žen začínají podle britského listu Independent přerůstat policii na Papui-Nové Guineji přes hlavu. Při jednom z nedávných honů na čarodějnice přihlíželi téměř všichni obyvatelé vesnice Koge jak domorodí inkvizitoři pověsili na stromy Juliannu Gene a Kopaku Konia a několik hodin je mučili s použitím mačet. Nikdo jim nepomohl, v očích vesničanů to byly čarodějky a zasloužily si zemřít.

Foto: Profimedia.cz

Na některých místech na Papuy-Nové Guiney se zastavil čas. Život v komunitách původních obyvatel však není tak idylický, jak se některým Evropanům někdy zdě.

Článek

„Použily svou moc a uhranuly na smrt jednoho muže. Museli jsme se jich zbavit, jinak by mohly zabíjet jiné. Museli jsme chránit naší vesnici,“ prohlásil vesnický stařešina Kingsley Sinemane. Údajná oběť kouzel přitom zahynula při dopravní nehodě.

Použily svou moc a uhranuly na smrt jednoho muže. Museli jsme se jich zbavit, jinak by mohly zabíjet jiné. Museli jsme chránit naší vesnici.
Kingsley Sinemane, stařešina vesnice Koge

Hon na čarodějnice se neomezil jen na nebohé ženy, ale vyhnáno bylo i na 30 jejich příbuzných. Jejich domy byly spáleny do základů, sebou si mohli vzít jen to nejnutnější. Žádná jiná vesnice je jako příbuzné čarodějnic nepřijala a musejí žít ve slumu v nejbližším městě.

Tento případ přitom není ojedinělý, v loňském roce bylo zaznamenáno nejméně 50 vražd čarodejnic a skutečný počet obětí může být vyšší. Předseda vládní komise pro reformu zákonů Joe Mek přiznává, že oficiálním místům se situace vymkla z rukou a parlamentu se probírá možnost zpřísnění zákonů, které by lov na čarodějnice zastavily.

V horách žijí lidé jako v době kamenné

Nicméně hony na čarodějnice probíhají především v nepřístupných horských oblastech, kde se uplatňují prastaré obyčeje a mnohé komunity ještě dnes žijí na úrovni doby kamenné, kdy se obyvatelé neodvažují do vesnic v údolí za kopcem, protože by byli okamžitě zabiti.

Hon na čarodějnice a jejich zabíjení je navíc spojen s tabu, takže policie většinou ani nemá šanci něco vyšetřit. A lidé se příliš bojí, než aby svědčili. Existence magie je však současně uznávána i zákonem, který od roku 1976 povoluje bílou magii, ale černá magie může být potrestána až dvěma lety vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám