Hlavní obsah

Prasečí chřipku hlásí Austrálie, Japonsko i Itálie

Prasečí chřipka dobyla další kontinent. První potvrzený případ nahlásila Austrálie. Ve státě Queensland byl v sobotu nalezen virus H1N1 u ženy, která přiletěla z Kalifornie do Brisbane. Chřipku hlásí i Japonsko a Itálie.

Foto: Issei Kato , Reuters

Cestující s rouškami na letišti Narita v Japonsku

Článek

Zatím se z 567 případů podezření na prasečí chřipku v Austrálii ukázalo 544 jako omyl, u zbylých se ještě čeká na výsledky.

O dalších nakažených informovaly japonské úřady. V Japonsku jsou tři nemocní lidé. První případ nákazy nesouvisející s pobytem občanů v zahraničí ohlásila také Brazílie.

V Japonsku se léčí jeden učitel a dva středoškoláci, kteří v pátek přicestovali do Tokia z USA, ale předtím pobývali na výměnném studentském programu od 24. dubna v kanadském Ontariu. Všichni tři byli hospitalizováni, do karantény bylo umístěno také několik pasažérů letadla, jímž trojice přicestovala.

Také v Itálii byl zaznamenán první případ takzvané prasečí chřipky, který se netýká člověka, jenž by přijel z Mexika nebo Spojených států. Oznámila to agentura ANSA s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

První oběť v Kanadě

V pátek oznámily kanadské úřady, že tam na prasečí chřipku zemřel první člověk. Kanada je tak po Mexiku a USA třetí zemí světa, kde někdo na virus A (H1N1) zemřel. Obětí je žena z provincie Alberta.

Vedoucího lékařský pracovník provincie Alberta Andre Corriveau uvedl, že zemřelé ženě bylo kolem 30 let a zemřela 28. dubna na severu provincie.

Tento týden provedli lékaři test jejích ostatků, její příbuzný totiž onemocněl prasečí chřipkou, byť jen s mírnými příznaky. "Když přijela do nemocnice, měla symptomy několika chorob, takže tehdy si lékaři nemysleli, že jde o prasečí chřipku," řekl Corriveau. Podle lékařů žena v Mexiku, kde se tato nemoc vyskytuje nejvíce, nebyla. Navíc trpěla i jinými chorobami a její organismus byl oslaben, což mohlo přispět k tomu, že nákazu nevydržela.

Nejvíce obětí si nový virus prozatím vyžádal v Mexiku. Podle tamního ministerstva zdravotnictví na nemoc zemřelo již 45 lidí a přes 1300 jí bylo infikováno. Další dvě oběti si takzvaná prasečí chřipka vyžádala ve Spojených státech, kde je nyní celkem 1639 nemocných.

Reklama

Výběr článků

Načítám