Hlavní obsah

Osud Guantánama je velkou neznámou, jen tak uzavřít nelze

Právo, Jiří Roškot

Budoucnost osazenstva kontroverzní americké věznice Guantánamo zůstává nejasná. Volební slib prezidenta USA Baracka Obamy skoncovat tam s vězněním podezřelých z terorismu dostává trhliny. Nejen že má být bez soudu dál drženo až sto z nich, ale vláda zvažuje i zachování tolik kritizovaných vojenských tribunálů. Informoval o tom list The New York Times.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Ministerstvo spravedlnosti to v reakci na článek uznalo s tím, že vojenské tribunály, známé i jako "komise“, by prošly změnou, která je přiblíží řádnému soudnímu řízení a poskytne tak obviněným větší možnost obhajoby.

Podle médií by totiž mohl civilní americký soud odmítnout důkazy vynucené tvrdými výslechy včetně mučení, nebo by vyšly najevo skutečnosti podléhající vysokému stupni utajení.

Gates: Tribunály sou stále ve hře

"Komise jsou stále velmi ve hře,“ potvrdil i šéf Pentagonu Robert Gates. V očích obránců lidských práv i veřejnosti je to však jen pokus o kosmetickou změnu nástroje uplatněného Bushovou administrativou. Obama přitom v kampani komise ostře napadal jako "obrovské selhání“ a sliboval je zrušit.

"Obnovit zcela defektní systém určený k tomu, aby se vyhnul řádnému procesu a zákonům, by bylo závažnou chybou a obrovským krokem zpět,“ prohlásil Jameel Jaffer, právník Americké unie pro občanské svobody (ACLU). Nejmenovaný činitel Pentagonu televizi Fow News řekl: "Zrušit komise vypadalo v den Obamovy inaugurace jednoduše, ale po posouzení záznamů dává smysl ponechat některé případy ve vojenských komisích.“

Vláda si pro rozhodnutí vyžádala další tři měsíce. Je otázkou, zda se touto cestou má otevřít cesta k vyřešení osudů desítek z celkového počtu 241 vězňů na Guantánamu, s jejichž propuštěním se nepočítá.

Do série varovných signálů patří i Gatesova poznámka z minulého týdne: "A co si počít s padesáti až stovkou těch, které nemůžeme propustit ani stíhat?“ řekl v Kongresu. Ministr spravedlnosti Eric Holder v Berlíně poznamenal, že se pro další zadržování teprve hledá právní rámec, "který se bude jevit jako spravedlivý vůči světu a jenž fakticky spravedlivý bude“.

Leden 2010 není jistý

To signalizuje, že Obamova vláda připouští možnost vypořádat se se zajatci i mimo systém americké justice, tak jak to dělal Bush. "Rozhodnutí prezidenta Obamy uzavřít Guntánamo bude zrazeno, pokud ho jednoduše nahradí jiným zadržovacím střediskem na americkém území, které nebude dodržovat zákon,“ řekl ředitel ACLU Anthony Romero.

Gates dokonce zpochybnil, že se Guantánamo stačí zavřít do ledna 2010. "Myslím, že to je stále otevřené,“ prohlásil.

Kam s vězni je v USA horké téma. Zákonodárci odmítli schválit 50 miliónů dolarů (miliardu Kč) na nové zařízení, dokud vláda nepředloží jasný plán.

USA se zároveň snaží umístit osoby určené k propuštění v jiných zemích. Oficiálně požádaly Německo. Podle časopisu Der Spiegel má jít o zhruba deset ze 17 Ujgurů, čínských muslimů. Francie prý podle agentury AFP kývla na přijetí Alžířana Lachdara Bumediena (43).

Gates chce během probíhající cesty na Blízký východ vyzvat Saúdskou Arábii, aby přijala blíže neurčený počet Jemenců, kteří tvoří většinu ze zbývajících 241 vězňů na Guantánamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám