Hlavní obsah

Půl miliónu Pákistánců uteklo před vládní ofenzívou

Novinky, CNN, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád/Washington

Asi půl miliónu Pákistánců obývajících údolí Svát uprchlo ze svých domovů, když jim vláda nařídila odejít kvůli chystané ofenzívě proti radikálům z Tálibánu. Mnozí propadli panice a okamžitě opustili své domovy, protože z dálky už slyšeli hřmění děl. V oblasti mezi oblastmi Buner a Svat hrozí humanitární krize

Foto: Reuters

Tanky míří do Buneru.

Článek

Lékař Lal Núr Afridi uvedl, že mnoho lidí propadlo panice, když slyšeli nařízení, že mají opustit své domovy. Vláda kvůli tomu dokonce zrušila i zákaz vycházení. Také ženy s dětmi se hned sebraly a odešly s pouze s nejnutnějšími věcmi.

Tálibán po vydání nařízení k evakuaci zaútočil na v úterý večer na policejní stanici v Sajdu Šaríf . Přestřelka s policisty trvala několik dalších hodin. „Mohu slyšet střelbu všude kolem,“ dodal lékař s tím, že „tálibové jsou už v ulicích“ města Sajdú Šaríf. Ozbrojení příslušníci Tálibánu také pochodovali ulicemi hlavního města oblasti, jímž je Mingora, aby dali najevo odhodlání bojovat.

Pákistánská armáda minulý týden zahájila ofenzívu proti Tálibánu, aby vytlačila ozbrojené radikály z okresu Buner, který ovládli minulý měsíc a jenž je vzdálen jen 100 kilometrů od Islámábádu.[celá zpráva] Přestože radikálové slíbili, že se stáhnou, neudělali to a armáda pokračovala v bojích za podpory děl, obrněnců a bitevních vrtulníků.[celá zpráva]

Sousední údolí Svát nyní ovládá Tálibán a vláda souhlasila, že v něm zavede islámské právo šaría výměnou za příměří. Boje trvaly dva roky a armáda ani milice v nebyly schopné uspět.[celá zpráva]

USA vyvíjejí silný tlak na Pákistán

Tuto dohodu tvrdě kritizovaly Spojené státy, které bojují s Tálibánem v Afghánistánu a jsou přesvědčeny, že jej nejde porazit bez likvidace jeho zázemí na pákistánské straně afghánsko-pákistánských hranic. Nově to zopakoval i americký speciální vyslanec pro oblast Afghánistánu a Pákistánu Richard Holbrooke.

 „Musíme použít nejtvrdší možný tlak na naše přátele v Pákistánu, aby se k nám připojili v boji proti Tálibánu a jeho spojencům,“ řekl Holbrooke před Kongresem.

Holbrooke odmítl názory, že Pákistán selhal a vyjádřil se pro podporu stávajícího prezidenta Alího Zardarího. Sdělil však, že Pákistán musí „demonstrovat odhodlání vykořenit al-Kajdu a násilné extremisty z oblasti při hranicích. Zatím však Páksitán oficiálně kritizuje útoky amerických bezpilotních letadel proti budovám na pákistánské straně hranic, které slouží jako týl pro radikály.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistánské letectvo vytáhlo proti Tálibánu

Pákistán v úterý zahájil leteckou ofenzívu proti povstaleckém hnutí Tálibán. Armádní letadla útočila na pozice rebelů v okrese Buner necelých sto kilometrů od...

Výběr článků

Načítám