Hlavní obsah

Čína šikanuje rodiče obětí zemětřesení v S´-čchuanu, tvrdí Amnesty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Loni zasáhlo čínskou provincii S’-čchuan ničivé zemětřesení, které zabilo nejméně 70 000 lidí. Rok poté úřady postihují rodiče a příbuzné obětí, kteří se snaží zjistit podrobnosti o zhroucení různých budov. Některé zastrašují, jiné i zadržují, uvedla v pondělí organizace Amnesty International (AI).

Článek

Amnesty oznámila, že byly evidovány i případy rodičů a dalších příbuzných, kteří byli zadrženi až na 21 dní, protože od úřadů žádali informace o tom, kdo nese odpovědnost za zřícení školních budov.

Někteří lidé prý byli zadrženi opakovaně, přičemž nejmladšímu zadrženému bylo osm let.

„Jediným zločinem rodičů je, že se snažili získat odpověď na otázky, proč jejich děti zemřely a kdo je za to zodpovědný,“ řekla ředitelka AI ČR Dáša van der Horst.

Pronásledování podle Amnesty International hrozí i právníkům a aktivistům, kteří rodičům poskytují podporu.

Rodiče obviňují zkorumpované úředníky

Podle zjištění Amnesty International zabránily úřady několika rodičům, aby podali stížnost na to, že jejich děti zemřely kvůli nekvalitní konstrukci školních budov, které se při zemětřesení zřítily.

Zemětřesení v Číně

Čínskou provincií S'-čchuan 12. května 2008 otřáslo zemětřesení o síle 7,9 stupně Richtera. Tisíce otřesů následovaly. Loni v červnu Čína potvrdila přes 69 tisíc mrtvých, více než 18 tisíc dalších lidí se pohřešovalo. Po zemětřesení zůstalo bez domova pět miliónů lidí.

V některých oblastech srovnal živel se zemí celé obce. Následné sesuvy půdy mnohde přehradily řeky a vytvořily umělá jezera, která hrozila vylitím a zatopením okolí.

Nejvážnější situace byla na jezeře Tchang-ťia-šan. Zával se čínské armádě podařilo uvolnit až v druhém červnovém týdnu. Vojáci si pomohli i raketami krátkého doletu.

Obnova oblasti bude podle Pekingu stát 147 miliard dolarů. S'-čchuan plánoval odstranit následky zemětřesení do tří let.

Rodiče se domnívají, že nedostatečná kvalita školních budov byla zapříčiněna tím, že zkorumpovaní úředníci při výstavbě škol přehlíželi nedodržování stavebních norem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám