Hlavní obsah

Účinné očkování proti prasečí chřipce bude dostupné do půl roku

Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek oznámila, že první dávky účinného očkování proti viru prasečí chřipky A(H1N1) budou k dispozici do půl roku. Běžně používaná očkování zatím podle WHO prokázala jen malou účinnost proti nové chřipce, napsala agentura Reuters.

Foto: Dadang Tri, Reuters

Článek

"Existuje velmi malá šance, že běžná vakcína ... bude účinná proti tomuto konkrétnímu viru," sdělila na tiskové konferenci Marie-Paule Kienyová, ředitelka oddělení výzkumu očkování WHO.

"Nepochybujeme o tom, že je možné vyvinout účinné očkování," dodala ale s tím, že bude trvat čtyři až šest měsíců, než budou k dispozici první dávky takové látky.

Vzorky, které jsou při produkci vakcíny nezbytné, prý budou připravené na odeslání výrobcům ve druhé polovině května.

Celosvětově zatím podle WHO nákazu novým virem potvrdilo 13 států, podle jiných zdrojů již 14. Až na jednu si všechny oběti virus chřipky vyžádal v Mexiku, kde je potvrzeno 12 takových úmrtí a desítky dalších se prověřují; ve Spojených státech zemřelo jedno mexické dítě ve věku 23 měsíců.

Prasečí chřipka již zasáhla celý svět. Po Mexiku, USA a některým evropským zemím byl nakažený ohlášen i v Asii. V pátek o tom informovala BBC. [celá zpráva]

Nové případy oznámila v pátek i Francie. Podle agentury Reuters informovala francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová, že v zemi jdou dva nakažení lidé.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Během celého týdne se z šíření nového viru obávaly i akciové trhy. Obchodníci mají totiž strach, že případná pandemie chřipky by nadále oslabila globální ekonomiku. Kvůli tomu padala hodnota akcií na trzích po celém světě, nejhůře se dařilo leteckým společnostem. Kvůli viru lze totiž očekávat pokles cestovního trh. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám