Hlavní obsah

Severní Korea pohrozila jaderným testem

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea ve středu přišla s velmi vážnou hrozbou, že uskuteční další test jaderné nálože. Chce provést i další test balistické rakety, pokud se Rada bezpečnosti OSN neomluví za uvalení sankcí na KLDR za vypálení rakety dlouhého doletu se satelitem.

Foto: Nová Čína, Reuters

Jaderný komplex v v Jongbjonu před likvidací chladící věže

Článek

O hrozbě Pchjongjangu informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí.

"Pokud se Rada bezpečnosti OSN okamžitě neomluví, nebudeme mít jinou možnost, než přijmout opatření na ochranu zájmů státu. Ta budou zahrnovat jaderný test a test mezikontinentální balistické rakety," uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí KLDR. Dodal, že Rada bezpečnosti má zrušit všechny rezoluce přijaté v reakci na dřívější severokorejské jaderné a raketové zkoušky.

Korea už jednu jadernou zkoušku provedla. V říjnu 2006 oznámila, že pod zemí odpálila jadernou nálož. Americké zpravodajské služby ale o úspěchu testu pochybovaly.

Nové sankce uvalila Rada bezpečnosti OSN na Severní Koreu poté, co letos 5. dubna odpálila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. I když Pchjongjang oznámil, že satelit je na oběžné dráze, USA uvedly, že raketa i s ním spadla do Tichého oceánu.

KLDR tlačí na jadernou pilu

Korea opálením rakety porušila rezoluci Rady bezpečnosti OSN z roku 2006, která zemi zakázala testy raket. Proto byly zpřísněny sankce. Pchjongjang 14. dubna oznámil, že odstupuje od šestistranných rozhovorů o svém kontroverzním jaderném programu. O čtyři dny později řekl, že zpřísnění sankcí bude považovat za vyhlášení války.

Severní Korea poté 25. dubna oznámila, že opět začíná vyrábět plutonium z vyhořelého jaderného paliva.

Podle starších zpráv může KLDR mít až šest jaderných bomb. „Severní Korea má jaderné zbraně, to je fakt. Nerad akceptuji jakoukoliv zemi jako jaderný stát. Musíme přijmout skutečnost,“ řekl minulý týden šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej.

Reklama

Výběr článků

Načítám