Hlavní obsah

Prasečí chřipkou se nakazili už i lidé v New Yorku

• Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, Petr Nový, Jaroslav Soukup

Dalších deset případů nákazy prasečí chřipkou potvrdily americké úřady ve Spojených státech. Nebezpečný virus A/H1N1 prokázaly testy u osmi školáků v New Yorku a u dalších dvou lidí ve státě Kansas. Informovala o tom agentura Reuters. Mnohem vážnější je situace v sousedním Mexiku, kde po nakažení zemřelo již osm desítek lidí. Deset pravděpodobně nakažených hlásí také Nový Zéland.

Foto: Reuters

Muži je měřena teplota před vstupem do baru v Mexico City. Virus prasečí chřipky zde zabil několik desítek lidí.

Článek

Testy prokázaly, že osm školáků se nakazilo virem prasečí chřipky typu A. Vzorky byly odeslány do amerického střediska pro kontrolu nemocí a pro prevenci. Centrum má virus prozkoumat a zjistit, jestli je stejný jako ten, co si vyžádal oběti v Mexiku.

"Ve všech případech ale nemoc byla jen mírná. Mnohé z dětí už se cítí lépe," uvedl na tiskové konferenci newyorský zdravotní komisař Thomas Frieden.

V Kansasu úřady potvrdily dva případy nákazy prasečí chřipkou. S informací přišly jen chvilku poté, co se objevila zpráva o nakažených dětech z New Yorku. Zdravotnické instituce po celých Spojených státech nyní provádějí testy a zjišťují, zda by smrtícím virem nemohly být nakaženy další osoby.

Deset nakažených studentů na Novém Zélandu

Na Novém Zélandu byla do karantény umístěna skupina 25 studentů a učitelů, kteří se v sobotu vrátili z třítýdenního pobytu v Mexiku. Deset z nich se virem prasečí chřipky pravděpodobně nakazilo, oznámil to novozélandský ministr zdravotnictví Tony Ryall.

"Pracovníci ministerstva mi řekli, že není zaručeno, že se studenti nakazili prasečí chřipkou, že to ale považují za pravděpodobné," citovala ministra Ryalla agentura AFP. Výsledky předběžných testů byly odeslány do laboratoře Světové zdravotnické organizace v Melbourne. Ryall zároveň upřesnil, že stav žádného z pacientů není vážný a všichni se očividně zotavují.

Foto: Stringer, Reuters

V Mexiku se virem nakazilo již 1300 lidí, 81 osob zemřelo.

U 14 z nich se objevily příznaky podobné chřipce, jeden ze studentů musel být hospitalizován. U všech byly provedeny testy, jejichž výsledky by měly být známy v neděli večer. 

Mexiko zavřelo školy poprvé od zemětřesení v roce 1985

Na jihu USA u mexických hranic zdravotníci už dřív zaznamenali osm pacientů, nakažených tímto smrtícím virem. Na nový typ viru prasečí chřipky už v Mexiku zřejmě zemřelo 81 lidí a dalších 1300 je nakaženo. Oznámil to mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdoba.

Ve všech školách v hlavním městě a jeho okolí, a také ve státě San Luis Potosí, zrušila vláda vyučování, a to zatím s platností do 6. května. Školy v hlavním městě se tak poprvé mimořádně uzavřely od zemětřesení v roce 1985, při němž zahynulo 10 000 lidí.

Varování Světové zdravotnické organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala všechny země ve světě, aby sledovaly výskyt případů tohoto a jemu podobných onemocnění na svém území. Odborníci se obávají toho, že by mohla vypuknout pandemie. Podle generální ředitelky WHO Margaret Chanové má totiž virus "pandemický potenciál".

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Nemoc se projevuje stejně jako běžná chřipka. Člověk má rýmu, kašel, bolesti hlavy i v krku a vysoké horečky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám