Hlavní obsah

Times: Severní Korea se stala jadernou mocností

Novinky, rei
Londýn

Severní Korea se stala plně kvalifikovanou jadernou mocností schopnou zničit města svého jižního souseda či Japonska, kde mají své vojenské základny i Spojené státy. Uvedl to britský list Times s tím, že to potvrdila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Foto: KCNA, Reuters

Odpálení rakety Taepodong-2 z 8. dubna

Článek

List píše o zpravodajských informacích, že KLDR zmenšila nukleární hlavice, které mohou nést rakety středního doletu. Podle Timesů se tak stala větší hrozbou než Írán a narušuje poměr sil mezi ní a Jižní Koreou, s kterou je stále fakticky ve válce a jíž podporují USA.

„Severní Korea má jaderné zbraně, to je fakt. Nerad akceptuji jakoukoliv zemi jako jaderný stát. Musíme přijmout skutečnost,“ řekl tento týden šéf MAAE Muhammad Baradej.

Zlom přinesl konec loňského roku

KLDR vykonala podzemní jaderný test v roce 2006, ale až dosud se cizí vlády domnívaly, že její nukleární prostředky jsou pro vojenské střely příliš těžkopádné. To se podle britského deníku změnilo, ovšem pro Jižní Koreu a další země není tak jednoduché to veřejně deklarovat a vlastně něco proti tomu udělat.

K posunu ve zbrojních kapacitách Severní Koreje mělo podle amerických tajných služeb dojít koncem loňského roku. Ostatně americký ministr obrany Robert Gates v lednovém článku v magazínu Foreign Affairs zařadil KLDR do rostoucího spektra jaderných mocností.

Daniel Pinkston z think-tanku International Crisis Group si nemyslí, že by nedávný test střely s dlouhým doletem Taepodong-2, o níž Korejci tvrdí, že nesla vesmírný satelit, byl hrozbou. Její příprava a odpal trvá příliš dlouho.

JADERNÝ PROGRAM KLDR

  • Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
  • Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
  • Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
  • V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
  • V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
  • Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
  • Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.

Pinkston upozornil, že mnohem nebezpečnější jsou střely s krátkým doletem. Jsou mobilní a hůř se sledují. KLDR disponuje několika typy těchto střel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám