Hlavní obsah

Maoisté v Indii unesli vlak a vyhodili do povětří trať a školu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ránčí
Aktualizováno

Maoističtí povstalci ve východní Indii se ve středu zmocnili vlaku a vyhodili do povětří trať a školní budovu. Oznámila to tamní policie. Podle agentury Reuters mohlo být ve vlaku asi 500 cestujících. Rebelové všechny za pár hodin propustili, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Povstalecká skupina ve státě Džhárkhand podle BBC unesla strojvůdce, jeho pomocníka a strážce. Původně rebelové požadovali na středu vyhlášení dne státního klidu k připomínce smrti pěti lidí, které podle nich minulý týden zabily bezpečnostní síly. Únosci nechali vlak odklonit a poslední zprávy o něm byly ze stanice Hehegarha v odlehlém regionu Palamau.

Policie oznámila, že zahájí velkou operaci s cílem cestující osvobodit, krátce nato však prohlásila, že jsou pasažéři volní a nikomu se nic nestalo. Povstalci podle ní také vyhodili do povětří trať při stanici Untari a školu v okrese Čatra. 

Není to v oblasti poprvé, co rebelové unesli vlak. V březnu 2006 tam drželi 40 cestujících 12 hodin a pak je pustili.

Džhárkhand je bohatý má bohaté lesy a zásoby minerálů, ale jeho obyvatelé patří k nejchudším v Indii. Povstalci působí v 18 z 22 okresů státu Džhárkhand, v rámci celé Indie jsou aktivní v 200 okresech v zemi. Tvrdí, že bojují za práva nemajetných a utlačovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám