Hlavní obsah

Zemi má před asteroidy ochránit vesmírná uzda

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje, že se podaří s předstihem zabránit ničivé srážce asteroidu nebo komety se Zemí, podle odborníků vzrostly díky nové studii mladého vesmírného inženýra Davida Frenche ze Státní univerzity v Severní Karolíně. French podle serveru Science Daily navrhl reálnou a efektivní metodu, jak s pomocí změny těžiště vesmírného tělesa vychýlit jeho dráhu.

Článek

V jistém smyslu se dá říci, že Frenchova metoda má nasadit „zdivočelému“ asteroidu, který by se pohyboval na kolizním kurzu s oběžnou dráhou planety Země, gigantickou uzdu s dodatečnou zátěží a odklonit ho. „Taková uzda se zátěží by změnila těžiště asteroidu a zabránila přímé srážce,“ dokazuje French.

NASA v současnosti eviduje přibližně 1000 nebezpečných asteroidů a tento seznam se časem dál rozrůstá. „Ačkoli žádný z těchto objektů se v dohledné době nemá střetnout se Zemí, gravitačními rázy okolních objektů nebo slunečním vítr je může postrčit do kolizního kurzu,“ upozornil French.

Společně s profesorem Andre Mazzolenim proto zkoumali možnosti odklonění vesmírných těles mířících na Zemi. Jsou přesvědčeni, že jimi navržená metoda bude fungovat. Je prý účinnější a spojená s menšími riziky. „Natáhnout pásmo dlouhé 1000 až 100 000 kilometrů, které by mělo vychýlit velký asteroid, zní extrémně, ale jiné plány jsou mnohem hůře realizovatelné,“ prohlásil o svém návrhu French.

Taková uzda se zátěží by změnila těžiště asteroidu a zabránila přímé srážce
vesmírný inženýr David French

Dosud navrhované recepty proti hrozící srážce počítaly s osvětlováním asteroidů lasery, nasazení jaderných zbraní. Obě metody by ovšem vyžadovaly politicky problematické umístění vojensky zneužitelných zařízení, jejichž nasazení by navíc mohlo způsobit v případě nehody nebezpečnou ekologickou katastrofu. Navíc rozbití asteroidu jadernými údery by mohlo udělat z jednoho nebezpečného tělesa celý roj, který by přinesl zemi kobercový nálet.

Před 65 milióny let způsobil dopad asteroidu v oblasti Mexického zálivu vyhubení dinosaurů a v roce 1907 mnohem menší těleso zlikvidovalo sibiřskou tundru o rozloze New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám