Hlavní obsah

Americká raketa zabila v Pákistánu tři osoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pravděpodobně americké rakety vypálené z bezpilotního letounu zabily v neděli v severozápadním Pákistánu tři osoby. Střely podle agentury AP dopadly do tábora extremistického hnutí Tálibán, které hrozilo sebevražednými útoky, pokud tyto útoky neskončí.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

USA chtějí raketovými zásahy zastavit útoky ozbrojenců Tálibánu, jaký se odehrál například u této mešity.

Článek

V severozápadním Pákistánu u hranic s Afghánistánem mají své bašty ozbrojenci nejen Talibanu, ale také teroristické sítě Al-Kájda. Předpokládá se, že se zapojují do útoků na síly Spojených států a Severoatlantické aliance na afghánském území. Američtí představitelé tvrdí, že raketové útoky jsou klíčové pro to, aby ozbrojence zadržely.

Nedělní útok se odehrál na kmenovém území Jižního Vazíristánu, kde má hlavní stan šéf pákistánského Tálibánu Baitulláh Mahsúd, o němž se předpokládá, že je napojen na Al-Kájdu.

Kromě tří mrtvých bylo pět lidí zraněno. Totožnost obětí zatím nebyla zjištěna, uvedl místní vládní činitel.

Pákistánská vláda žádá, aby Spojené státy s leteckými útoky přestaly. Sice se při nich podařilo zlikvidovat některé militantní vůdce, ale zároveň vyvolávají protiamerické nálady a narušují svrchovanost země.

Reklama

Výběr článků

Načítám