Hlavní obsah

Žena zemřela v Rusku ve vlaku, úřady vystrašila hrozba SARSu

Novinky, Tomáš Reiner
Moskva

Úřady v Rusku ve čtvrtek odvolaly poplach, který spustila zpráva, že v předchozí den ve vlaku v Kirovské oblasti zemřela na těžký akutní respirační syndrom SARS jedna Číňanka. Agentura RIA Novosti úmrtí potvrdila, za jeho příčinu ale označila méně vážné onemocnění dýchacích cest.

Článek

Ruské úřady ve středu zastavily vlak směřující z Dálného výchou do Moskvy ve stanici Zujevka. Po vynesení mrtvého těla třiadvacetileté Cchuej Ccheng-ni nechaly odpojit první tři vagóny a 52 Číňanů a sedm Rusů z vlaku putovalo preventivně do nemocnice.

Podle RIA Novosti cestovali s Číňankou také její manžel, otec a matka, kteří měli všichni mírnou teplotu. Cchuej se prý necítila dobře poslední čtyři dny.

Žádný další cestující si na zdravotní potíže nestěžoval, úřady se však obávaly, že někteří z nich se mohli nakazit smrtelným syndromem SARS. Obavy vyvrátila ve čtvrtek pitva. „Prokázala, že smrt čínské občanky byla následkem virové infekce dýchacích cest a otoku plic a mozku,“ uvedli v prohlášení vyšetřovatelé.

Fakta o SARS

SARS je těžkým druhem akutního respiračního syndromu.

Choroba se podle hongkongských odborníků rozšířila z pevninské Číny.

Nebezpečnou formu zápalu plic prý roznesl lékař z jihočínské provincie Kuang-tung mezi hosty v jednom z hongkongských hotelů.

Rusko zpřísnilo kontrolu na hranicích s Čínou a na Dálném východě ustanovilo sanitární pásma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám