Hlavní obsah

Tři výstřely a tři mrtví piráti. Odstřelovači se při záchraně kapitána nemýlili

Novinky, ČTK, Vladimír Michna, nydailynews.com

Na zabití trojice somálských pirátů, kteří zadržovali amerického kapitána Richarda Phillipse, stačily jen tři výstřely odstřelovačů námořní pěchoty. Informoval o tom v pondělí americký admirál William Gortney.

Foto: Ho, Reuters

Kapitán Richard Phillips po osvobození

Článek

Ani jeden z amerických odstřelovačů při střelbě na somálské piráty neminul. Piráti v inkriminovaný okamžik mířili na Phillipse samopaly. Proto se americká strana rozhodla střílet. Použití síly posvětil i prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Záchranná akce podle admirála Gortneyho začala krátce poté, co námořníci na americké lodi USS Bainbridge zahlédli únosce "s vystrčenými rameny a hlavou".

Foto: Reuters

Kapitán Richard Phillips (vpravo) se svým kolegou Frankem Castellanem po osvobození.

Kapitán Richard Phillips (vpravo) se svým kolegou Frankem Castellanem po osvobození.

FOTO: Reuters

Na dotaz, jak mohli odstřelovači zabít každého z pirátů jedinou ranou ve tmě a navíc z lodi pohupující se na moři, Gortney odpověděl, že jsou "krajně, krajně dobře vycvičení". Dodal, že rozkaz zastřelit piráty jim vydal kapitán lodi Bainbridge, jakmile bylo únosce vidět.

Byla to pro nás dobrá lekce
pirát Jamac Habeb

Z doupěte pirátů někde v Africkém rohu byla slyšet zlost a sliby odplaty. "Naši přátelé měli udělat mnohem více, aby zabili kapitána před tím, než byli sami zastřeleni. Byla to pro nás  dobrá lekce," uvedl 30letý pirát Jamac Habeb pro Associated Press na hubu somálských pirátů.

Foto: Paul Farley/ U.S. Navy , Reuters

Americká loď USS Bainbridge, která v současnosti sleduje únosce kapitána plavidla Maersk Alabama.

 Americká loď USS Bainbridge, která v současnosti sleduje únosce kapitána plavidla Maersk Alabama.

FOTO: Paul Farley/ U.S. Navy , Reuters

"Od teď, když chytíme zahraniční loď se zahraniční posádkou a jejich domovská země nás bude atakovat, rukojmí zabijeme," dodává Habeb. Dosud se piráti k zajatcům chovali relativně dobře.

Zvednuté hlavy znamenaly terč

Ostřelovači USA údajně museli střílet poté, co byl jeden z pirátů spatřen, jak drží samopal typu kalašnikov tak blízko u Phillipse, že se zdálo, jako by se ho dotýkal. Druzí dva piráti navíc zvedli hlavu, čímž odstřelovačům poskytli terč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čtvrtý z pirátů, který přežil, je údajně mladík ve věku 16 až 20 let a podle nových informací se sám vzdal ještě předtím, než odstřelovači vypálili pro piráty osudné rány. Jeden z námořníků uvedl, že pirát skočil do malého plavidla, které vezlo člunu s únosci a Phillipsem potraviny a požádal posádku, aby ho vzala na Bainbridge. Potřeboval také lékařské ošetření, protože při útoku na Maersk Alabama byl pobodán na ruce. [celá zpráva]

Americké námořnictvo zveřejnilo záběry, které na místě pořídila kamera umístěná na bezpilotním letounu Scan Eagle. Na nich je vidět, jak odstřelovači zaujali postavení na prodloužené zádi Bainbridge a vystřelili zároveň. V té době měl Phillips svázané ruce.

Reklama

Výběr článků

Načítám