Hlavní obsah

V Bangkoku první dva mrtví po střetech armády s demonstranty

Novinky, ČTK, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

První dva lidské životy si v pondělí vyžádaly střety v Bangkoku. Dalších nejméně 79 lidí utrpělo zranění. USA, Francie a další státy v souvislosti s nynějšími nepokoji v Thajsku vyzvaly své občany, kteří tam pobývají, k opatrnosti. Stovky českých turistů prý nejsou nijak ohroženy.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Nepokoje v Bangkoku trvají týden.

Článek

Thajská vláda podle tiskových agentur slíbila, že zajistí bezpečnost na letištích i jinde a podle večerního prohlášení premiéra "už se téměř podařilo obnovit pořádek".

Podle pozorovatele BBC střílela armáda varovně i ostrou municí, když se snažila demonstranty vytlačit z blízkosti vládních budov u hlavní křižovatky v centru města. Protestující po pořádkových službách házeli zápalné bomby a kameny a také se pokoušeli do oddílů najíždět s autobusy. Když dav jeden autobus zapálil, nasadily bezpečnostní síly vodní děla a střílely nad hlavami demonstrantů ostrými střelami.

:. Demonstranti zapálili i autobus.

FOTO: ČTK/AP

Potyčky proběhly na více místech a trvaly celé hodiny. Podle premiéra Apchisita Vedžadžívy bylo zraněno 70 lidí, z toho 23 vojáků.

V Thajsku je v současnosti na 400 českých turistů, uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle českého velvyslanectví v Bangkoku však žádný Čech zatím nehlásil, že se nalézá v potížích. Thajská vláda oznámila přijetí zvláštních opatření na ochranu hlavních přístavů a letišť.

V pondělí v zemi začal třídenní svátek u příležitosti Nového roku a spousta lidí z hlavního města vycestovala.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

FOTO: Chaiwat Subprasom, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám