Hlavní obsah

V ulicích Bangkoku jsou tanky, platí výjimečný stav

Novinky, Tomáš Reiner
Bangkok

Politická krize v Bangkoku má další pokračování. Poté, co v sobotu akce protivládních demonstrantů v letovisku Pattaya donutila organizátory zrušit vrcholnou konferenci jihoasijských zemí a následně vyhlásit výjimečný stav, bylo stejné opatření o den později přijato i v hlavním městě Bangkoku. Do ulic města vstoupila armáda s tanky.

Foto: Chaiwat Subprasom , Reuters

Thajští vojáci v ulicích hlavního města

Článek

Demonstranti oděni v trikotech červené barvy se totiž dostali do budovy ministerstva vnitra, kde právě hovořil premiér Apchisit Vedžadžíva. Zaútočili též na jeho vozidlo, předseda vlády v něm už ale nebyl.

Foto: Stringer, Reuters

Dav napadl premiérovo auto.

:. Dav napadl premiérovo auto.

FOTO: Stringer, Reuters

Odpůrci vlády blokují přístupy ke klíčovým vládním budovám už týden, sobotní zrušení summitu států ASEAN bylo ovšem pro Thajsko mezinárodní ostudou. Byly kvůli ní odvolány i schůzky diplomatů s delegací KLDR, od níž se očekávalo vyjádření k odpálení rakety minulou neděli. [celá zpráva]

V Bangkoku policie mezitím zatkla jednoho z hlavních organizátorů protestů, Arismana Pongruengronga, který podporuje svrženého premiéra Tchaksina Šinavatru, jenž prchl za hranice před dvouletým žalářem, k němuž byl odsouzen za korupci. [celá zpráva]

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

Tank v Bangkoku

:. Tank v Bangkoku

FOTO: Sukree Sukplang, Reuters

Za výjimečného stavu není povoleno shromáždění více než pěti lidí a mohou být cenzurována média a na pomoc policii být nasazena armáda. Politická situace je v Thajsku nestálá už dlouhé měsíce a vláda musela za loňský rok vyhlásit výjimečný stav hned několikrát. Naposledy tak učinila v listopadu, kdy demonstranti obsadili i hlavní letiště. Protesty tehdy Vedžadžívu vynesly do premiérského křesla. [celá zpráva]

Hlavní události na thajské politické scéně od armádního puče roku 2006:
19. 9. 2006Thajská armáda svrhla vládu premiéra Tchaksina Šinavatry a vyhlásila stanné právo.
1. 10. 2006Penzionovaný generál Surajud Čulanont se stal dočasným premiérem thajské vlády.
23. 12. 2007V parlamentních volbách zvítězila Strana lidové moci (PPP), tvořená stoupenci premiéra Šinavatry. Opoziční Demokratická strana (DP) vinila PPP z volebních podvodů a požadovala anulování volebních výsledků. Předseda PPP Samak Suntcharavedž byl v lednu jmenován premiérem.
20. 6. 2008V Bangkoku začaly protivládní protesty organizované opoziční Demokratickou stranou (DP). Účastníci požadovali okamžitý odchod premiéra Suntcharavedže a vypsání nových voleb.
9. 9. 2008Ústavní soud rozhodl, že předseda vlády Samak Suntcharavedž porušil vyhlášením výjimečného stavu ústavu a musí odstoupit.
14. 9. 2008Prozatímní premiér Somčaj Vongsavat z PPP zrušil výjimečný stav v Bangkoku. Švagr bývalého premiéra Šinavatry byl v úřadu předsedy vlády potvrzen parlamentem 17. září.
25. 11. 2008Protivládní demonstranti obsadili mezinárodní a vnitrostátní letiště. Premiér Vongsavat vyhlásil o dva dny později na obou letištích výjimečný stav.
2. 12. 2008Ústavní soud rozhodl, že vládní PPP a další dvě koaliční strany budou rozpuštěny. Strany se podle soudu dopustily podvodů v parlamentních volbách 2007.
15. 12. 2008Kandidát opoziční DP Apchisit Vedžadžíva byl zvolen novým thajským premiérem.
8. 4. 2009Až sto tisíc lidí se shromáždilo na třech náměstích v centru Bangkoku na protivládní demonstraci.
11. 4. 2009Summit ASEAN byl kvůli masivním protivládním protestům zrušen. V letovisku byl na několik hodin vyhlášen výjimečný stav.
12. 4. 2009Do ulic Bangkoku, kde se protestující nadále dožadují odstoupení premiéra Vedžadžívy, vjela obrněná vozidla; v metropoli vláda vyhlásila výjimečný stav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám