Hlavní obsah

Vrhač bot po Bushovi zůstane ve vězení jen rok místo tří

– Bagdád/Dillí
Novinky, coe, aš

Irácký soud v úterý rozhodl, že novinář Muntadar Zajdí, který hodil po bývalém americkém prezidentovi Georgi Bushovi botami, odejde z vězení už po roce místo původních tří, k nimž byl kvůli svému činu odsouzen. V úterý to oznámila agentura DPA s odkazem na Zajdího bratra. Shodou okolností v úterý použil stejnou formu protestu další novinář, tentokrát sikhský Ind proti ministru vnitra v Dillí.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Irácký kasační soud zrušil předchozí rozsudek z 12. března, podle něhož měl třicetiletý Zajdí, který pracoval pro televizi al-Bagdadíja zůstat kvůli urážce Bushe loni v prosinci ve vězení tři roky.

„Verdikt soudu nás těší,“ řekl Zajdího bratr Maitam. „Bylo to správné rozhodnutí. Od rozsudku jsme vězení navšítivili třikrát a zjistili jsme, že Muntadarovi se daří dobře,“ dodal Maitam.

Zajdí se po svém činu stal v Iráku a v celém arabském světě národním hrdinou. Při hodu oběma botami, kterým se Bush vyhnul, Zajdí zakřičel: "To je dárek na rozloučenou, ty pse!" [celá zpráva]

Irácký novinář hodil po Bushovi boty. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Botou házel i rozzuřený Ind

Házení botami jako vyjádření neúcty a pohrdání užívají i indičtí sikhové. V úterý takto jednal novinář Jarnail Singh na tiskové konferenci v Dillí a hozením botou urazil ministra vnitra Palaniappana Čidambarama. Podobně jako v prosinci Zajdí i Singh svůj terč minul.

K házení se Singh rozhodl proto, že kongresová strana CBI stáhla obvinění proti svému členovi Jagdišovi Tytlerovi, podle něhož se v roce 1984 účastnil protisikhských násilnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Indický novinář hodil botou po ministrovi vnitra

Čidambaram byl činem Singha zaskočen, ale neměl chuť se mstít. Sice zvolal: „Odveďte ho prosím,“ když se však novináře chopili členově ochranky, okamžitě je nabádal „Jemně, jemně.“

Singh byl poté předán do rukou policie, která ho vyslýchá.

Tisková konference dál pokračovala. „Odpovím na vaše otázky podle svých nejlepších schopností,“ řekl ministr. Vysvětlil také, že na něj hodil novinář botu neprávem, protože on nemůže nijak ovlivnit, zda strana CBI bude někoho stíhat za podíl na protisikhských násilnostech, nebo ne. „Strana CBI nespadá pod ministerstvo vnitra,“ dodal. Podle něj musí rozhodnout soud.

Singh uznal, že vrh botou nebyl asi nejšťastnější: „Můj způsob protestu mohl být nesprávný, ale já jsem nechtěl nikoho zranit." Dodal, že k protestu se rozhodl, protože za 25 let se nenašla žádná jiná forma, jak postihnout protiskihské protesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám