Hlavní obsah

Obama je svůdník i omylný vizionář, píší zahraniční média

Novinky, ČTK, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční média si v souvislosti s víkendovou návštěvou Baracka Obamy v Praze všímají zejména tématu jaderného odzbrojení, které americký prezident představil při projevu na Hradčanském náměstí. Zároveň poukazují na to, že jen několik hodin před projevem Severní Korea na zkoušku odpálila raketu s dlouhým doletem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu na Hradčanském náměstí v Praze

Článek

Tato událost v zahraničním tisku částečně zastínila samotnou návštěvu Obamy v Praze. Přesto komentátoři hodnotili Obamovu výzvu ke světu bez nukleárních zbraní jako zahájení nové éry s tím, že realizace této vize bude mimořádně složitá.

Reuters Obamu přirovnala k předchozím americkým prezidentům Johnu F. Kennedymu a Ronaldu  Reaganovi. „Zatímco Kennedy a Reagan přijížděli do střední Evropy ukázat solidaritu s tehdy rozdělenou Evropou žijící ve stínu závodů v jaderném zbrojení, Obama představil vizi odložení těchto zbraní do historie a vstup do nové éry,“ napsal Reuters.

Obama je velký svůdník v tom nejlepším smyslu. Usmívá se a hovoří o sobě jako o Husseinovi a chová se tak, že z něj Evropané omdlévají
BBC

Jeho  proslov v Praze se středověkým hradem za jeho zády si vydobyl své místo v tradici, kterou nastolili oba zmínění prezidenti ve svých projevech v Západním Berlíně v letech 1963 a 1987.

„Obama je velký svůdník v tom nejlepším smyslu. Usmívá se a hovoří o sobě jako o Husseinovi (jeho druhé jméno je Hussein - pozn. red.) a chová se tak, že z něj Evropané omdlévají,“ píše BBC.

Die Welt: Svět bez jaderných zbraní je „populární omyl“

Hlavním výsledkem cesty Obamy do Evropy je důvěra, kterou si u Evropanů vydobyl svým novým stylem. Naznačuje to ve svém komentáři německý deník Süddeutsche Zeitung. Listy Die Welt a Der Tagesspiegel především pochybují o uskutečnitelnosti Obamovy vize světa bez jaderných zbraní, jak jej nastínil ve své pražské řeči. Die Welt vizi označil za "populární omyl".

Z Obamových slov zaznívá nová skromnost, někdy dokonce i pokora
Süddeutsche Zeitung

Süddeutsche Zeitung pod titulkem "Nová skromnost amerického prezidenta" píše, že Obama přináší Spojeným státům to nejcennější, co supervelmoc naléhavě potřebuje: věrohodnost a důvěru. I když nemůže jako výsledek své cesty prezentovat více přislíbených vojáků ze strany Evropanů, ani nové stimulační balíčky, vnesl do světa "nový styl a příjemný tón". "Něco takového se vrátí v měně, kterou může Amerika v současnosti velmi dobře upotřebit: poslušnost," uvádí komentátor, podle něhož z "Obamových slov zaznívá nová skromnost, někdy dokonce i pokora".

Obama tak skoncoval s přístupem George Bushe, aniž by tím Amerika přišla o svou vůdčí sílu, poznamenal deník. Obamova "intelektuální poctivost" tak nutí Evropany klást si otázky, proč vlastně chtějí NATO či kolik vojáků mohou vyslat do zahraničních misí.

Pozor na přehnaná očekávání

Již před cestou se objevila varování před přehnaným očekáváním, kolik toho může Evropa od Obamy čekat a kolik on bude moci dosáhnout. Podle washingtonského politologa Charlese Kupchana "je možná lepší získat trochu méně, ale ukázat solidaritu v transatlantických vztazích, než získat o trochu víc s rizikem politických neshod v době, kdy je mezinárodní solidarita mimořádně důležitá".

Foto: ČTK

Manželé Obamovi se zdraví s lidmi na Hradčanském náměstí.

Manželé Obamovi se zdraví s lidmi na Hradčanském náměstí.

FOTO: ČTK

Slovenský tisk si všímá souvislostí nedělního "protijaderného" projevu  Obamy v Praze s plány USA na vybudování části protiraketového štítu v ČR a Polsku. Obamovo poselství bylo podle Hospodárských novin (HN) jednoznačné - žádný radar v Česku nebude, pokud Írán upustí od snah vybudovat jaderný arzenál.

Rakouský tisk upozorňuje, že Obama spoluodpovědnost za realizaci svých vizí o světě bez atomových zbraní přesouvá i na spojence. Deníky připomínají také právě to, že jen několik hodin před Obamovým projevem KLDR odpálila další raketu.

Podle HN Praha od Obamovy návštěvy čekala jasné odpovědi na to, zda "demokratický šéf Bílého domu dá svým předvolebním prohlášením reálné obrysy a přinejmenším dočasně pozastaví výstavbu americké protiraketové obrany v Česku". Prezident zdůraznil, že Teherán představuje stále hrozbu, což ve spojení s výzvou k vytvoření světa bez jaderných zbraní podle listu znamená, že "ačkoli je protiraketový deštník nedaleko českých Brd stále na programu dne, stavět se jen tak nezačne".

Foto: Petr Horník, Právo

Uvítací ceremoniál na Hradě.

Uvítací ceremoniál na Hradě.

FOTO: Petr Horník, Právo

Rusové řeší radar v Česku

Barack Obama vyzývá k odzbrojení, ale protiraketová obrana zůstává, zní hlavní poselství, které si z Obamova vystoupení v Praze vyvodily pondělní ruské noviny.

Vremja novostěj upozorňují, že Obama ve snaze dosáhnout jaderného odzbrojení spoléhá na ruskou podporu. Ale podle generála Pavla Zolotarjova, zástupce ředitele Ústavu pro záležitosti USA a Kanady Ruské akademie věd, by pro Rusko bylo nevýhodné přistoupit na snížení počtu jaderných hlavic pod 1500 kusů bez omezení americké protiraketové obrany.

Obamova iniciativa ohledně úplného jaderného odzbrojení je podle generála "jen propagandou", zatímco rozpory mezi Moskvou a Washingtonem ohledně jaderných zbraní se jeví pouze vojensko-technickými, spor o protiraketovou obranu v Evropě má "principiální charakter".

I podle Kommersantu americká součinnost s Ruskem může narazit na potíže. "Problém tkví v tom, že prezident Obama ve svém projevu prohlásil, že USA se nemohou zřeknout protiraketové obrany v Evropě, dokud přetrvává íránská jaderná hrozba. A tyto plány Moskva přijímá krajně negativně," upozornil deník.

Foto: Michaela Říhová, Právo

První pár USA opouští Air Force One.

První pár USA opouští Air Force One.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Také Polsko diskutuje o radaru

Obama podle polského tisku ohlásil v Praze ve své optimistické vizi začátek nové éry. Americký prezident sliboval svět bez jaderných zbraní a zaskočil tím, že projekt protiraketové základny, kterou plánovaly Spojené státy v Polsku a ČR, nekončí. Jeho projev vejde do historie ale pouze v tom případě, že alespoň část vize bude realizována. Píší to v pondělí polské deníky k nedělnímu vystoupení Obamy v Praze.

Deníky si všímají hlavně toho, že Spojené státy nerezignovaly na výstavbu protiraketového štítu. Obama ve svém projevu na Hradčanském náměstí řekl, že přestože jsou nyní íránské hrozby reálné, odstoupí-li Teherán od svého vojenského jaderného programu, nebude nutné vybudovat v Evropě americký protiraketový štít. "Od chvíle, kdy Obama vešel do Bílého domu, byla většina komentátorů přesvědčena, že obětuje štít výměnou za dohodu s Ruskem, ale ukázalo se, že to tak není," napsal Dziennik.

Konzervativní Rzeczpospolita zdůrazňuje, že v Praze se Obama odděleně sešel pouze s českými a polskými politiky. Polského prezidenta Lecha Kaczyńského a premiéra Donalda Tuska prý ujistil, že základna vznikne, pokud to bude nutné. Své závazky vůči Polsku údajně USA vyplní bez ohledu na to, zda štít nakonec ve střední Evropě bude, nebo ne. Washington loni přislíbil Varšavě umístění obranného systému Patriot, určeného proti raketám krátkého doletu.

Reklama

Související témata:

Související články

ON LINE: Návštěva Baracka Obamy

Cesta amerického prezidenta Baracka Obamy po Evropě vrcholí v Praze, kam přiletěl v sobotu pozdě odpoledne po skončení summitu NATO ve Štrasburku. V české...

ON-LINE: Návštěva prezidenta Obamy v Praze

V neděli v Praze pokračovala oficiálním programem návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Tisíce lidí si přišly poslechnout jeho projev na...

Výběr článků

Načítám