Hlavní obsah

Severní Korea se chlubí družicí ve vesmíru, která zřejmě spadla

Aktualizováno

Přes varování ze zahraničí odpálila Severní Korea v neděli ráno raketu dlouhého doletu, které měla vynést na oběžnou dráhu umělou družici. Pchjongjang oznámil, že satelit je na oběžné dráze, agentura AFP s odvoláním na americkou armádu ale oznámil, že pokus úspěšný nebyl. Stejného názoru je i kancelář jihokorejského prezidenta.

Foto: /Jo Yong-Hak , Reuters

Obyvatelé Jižní Koreje sledují start severokorejské rakety.

Článek

Velitelství severoamerické protivzdušné obrany NORAD oznámilo, že KLDR neuspěla a náklad, který chtěla vynést do vesmíru, spadl do Tichého oceánu. Nákladem byl satelit, což potvrdila i Jižní Korea.

"Určitě se pokusili vynést satelit, ale musí se zjistit, zda se jim to podařilo," sdělil jihokorejský ministr zahraničí Ju Mjong-hwan.

Prezidentská kancelář později oznámila, že byl severokorejský pokus neúspěšný. Totéž tvrdí i americká armáda.

Družice je na oběžné dráze, trvá na svém KLDR

KLDR se ale chlubí úspěšným vynesením satelitu, na což chudá země sužovaná hladomorem vydala 500 000 dolarů.

Podle severokorejské tiskové agentury KCNA dosáhla družice oběžné dráhy ve 4:29 středoevropského času, nyní obíhá kolem Země a vysílá revoluční písně.

"Vědci a technici ve shodě se státním dlouhodobým plánem zkoumání vesmíru úspěšně umístili experimentální komunikační satelit Kwangmjongsong-2 na oběžnou dráhu s pomocí třístupňové nosné rakety Unha-2," uvádí se v prohlášení KCNA.

Raketa byla odpálena ze základny Tonghe v provincii Hamgjong a družici vynesla na oběžnou dráhu za devět minut a dvě vteřiny, uvedli Severokorejci. Umělá družice se podle nich pohybuje na eliptické oběžné dráze vzdálené v nejnižším bodě 490 a v nejvyšším 1426 kilometrů od Země. Obíhá ji za 104 minuty a nese měřící a komunikační přístroje.

Raketa nejprve přeletěla přes Japonsko, které bylo připraveno jí v případě ohrožení sestřelit. Japonská vláda oznámila, že přelet nezpůsobil žádné škody a japonská armáda se nepokusila raketu sestřelit. "Střela odpálená ze Severní Koreje zřejmě přeletěla (přes nás) k Pacifiku," uvedl v prohlášení úřad japonského premiéra. Odpálení rakety nicméně označil za "krajně politováníhodné".

První stupeň rakety spadl do Japonského moře asi 280 kilometrů západně od severojaponského pobřeží, druhý se zřítil do Tichého oceánu.

Obama označil odpálení za provokaci

Spojené státy označily severokorejské odpálení rakety za provokativní čin, který USA přiměje přijmout odpovídající kroky.Oznámilo to v prohlášení americké ministerstvo zahraničí.

Prezident Barack Obama řekl, že odpálení rakety "ohrožuje severovýchodní Asii, mezinárodní mír a bezpečnost". Považuje to za "zjevné porušení rezoluce RB OSN číslo 1718, která Severní Koreji zakazuje jakékoli aktivity související s balistickým raketovým programem".

"Touto provokací Severní Korea porušila své mezinárodní povinnosti, odmítla jednoznačné výzvy ke zdrženlivosti a ještě více se izolovala od společenství ostatních národů. Vyzývám Severní Koreu, aby se plně podrobila rezolucím RB OSN a zdržela se dalších provokací," sdělil Obama. 

Japonsko požádalo o svolání Rady bezpečnosti OSN

Japonsko požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by se věnovalo vypálení severokorejské rakety. Japonskou žádost už schválilo Mexiko, které patnáctičlenné radě tento měsíc předsedá.

Podle mluvčího mexického vyslance při OSN Clauda Hellera se zasedání uskuteční tak brzy, jak to bude možné. Žádný termín zasedání zatím nebyl stanoven, ale konat by se mohlo už během neděle. Diplomaté z Rady bezpečnosti uvádějí, že příprava podobné schůzky obvykle trvá nejméně půl dne.

Rusko a Čína vyzývají ke zdrženlivosti

Rusko nabádá ke klidu a teprve zvažuje, zda KLDR opravdu porušila dosavadní rezoluce RB OSN. Moskva varovala před unáhlenou reakcí, která by vystupňovala napětí na Korejském poloostrově.

Ke zdrženlivosti vyzvala také Čína, která je cenný spojenec Severní Koreje v Radě bezpečnosti OSN. Čeká se, že Piking bude vetovat případné snahy o zpřísnění sankcí. Podobný postoj se očekává od Ruska. 

Spojené státy, Japonsko, Jižní Korea a další země Pchjongjang opakovaně vyzvaly, aby od plánovaného testu upustil. KLDR odpovídala, že má plné právo na vědecký výzkum, v jehož rámci satelit vypouští. Raketu Tepodong-2, která má odhadovaný dolet zhruba 6700 kilometrů, zatím KLDR vyzkoušela jen jednou - v roce 2006 ale střela letěla jen 40 vteřin a poté vybuchla.

Reklama

Výběr článků

Načítám