Hlavní obsah

Na thajsko-kambodžské hranici už se zase střílí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preah Vihear

V pohraniční oblasti mezi Thajskem a Kambodžou, na níž si obě země činí nárok, se znovu střílí. Přestřelka se strhla u chrámu Preah Vihear v pátek ráno poté, co thajské oddíly údajně překročily hranici.

Foto: Chor Sokunthea, Reuters

Kambodžští vojáci při hranici s Thajskem

Článek

O vyhrocené situace v okolí chrámu není v uplynulých měsících nouze, Kambodža obvinila thajské vojáky z narušení hranice naposledy minulý týden.

O případných zraněných při nejnovější přestřelce nejsou žádné zprávy, ve čtvrtek se však nedaleko chrámu zranil thajský voják, který stoupl na minu, která tam byla zřejmě ještě z éry Rudých Khmerů.

Thajská armáda páteční incident omlouvala jako nedorozumění, informovala agentura Reuters.

O území kolem 900 let starého chrámu Preah Vihear se vedou spory dlouho. Samotný chrám, který patří mezi památky chráněné Unesco, mezinárodní soud v roce 1962 přiklepl Kambodži.
Loni v červenci se vztahy obou zemí zhoršily poté, co kambodžské jednotky zadržely tři Thajce, kteří na území chrámu vnikli. Od té doby jsou na obou stranách hranice soustředěny stovky vojáků. Loňského srpna se sice obě země dohodly na jejich částečném stažení, hned v říjnu ale Kambodža obvinila thajskou armádu z vyslání dalších jednotek do oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám