Hlavní obsah

Vzácného delfína objevili hluboko v džungli

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Vědci přišli s dobrou zprávou z Bangladéše: jeden z nejvzácnějších druhů sladkovodního kytovce, orcela tuponosá, tam k jejich překvapení žije v hojných počtech uprostřed džungle. Zatímco dosud se mělo za to, že jich je pár stovek, v mangrovníkových porostech Sundarbanu, jižní části delty Gangy, nyní jich průzkumníci objevili téměř 6000.

Článek

O objevu informovali vědci ve středu na konferenci o ochraně mořských savců na Havaji.

"Každá dosavadní studie konstatovala, že je orcela vážně ohroženým druhem,“ řekl stanici CNN přírodovědec Brian Smith, podle něhož byl objev v Sundarbanu příjemným šokem. Odborníci ovšem jedním dechem dodávají, že je potřeba zajistit přežití vzácných savců. Upozorňují, že vážně ohrožený je delfínovec ganžský a že delfínovec čínský v řece Jang-c'-ťiang možná už vyhynul.

Orcelu ohrožují zejména stavby hrází, které omezují přísun čerstvé vody. Občas končívá též v rybářských sítích. Ochránci vyjednávají s bangladéšskou vládou o vymezení ochranných zón.

Orcela dorůstá délky téměř 2,5 metru a vyskytuje se v řekách a jejích ústích v jižní a jihovýchodní Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám